تحقق علم و عمل با سرمایه فولاد مبارکه

اشتراک گذاری :

خبرداری؟ هر مجموعه ای که بزرگ می شود، نباید درجا بزند، بلکه باید در مسیر پیشرفت با قدرت تمام گام بردارد. برای آنکه یک مجموعه بتواند به قله ها برسد، باید در گام اول اندیشه بزرگ داشته باشد و این رویکرد زمانی محقق می شود که پیوند علم با بخشهای دیگر از کشاورزی تا صنعت و خدمات شکل بگیرد. مدیرعامل فولاد مبارکه با درک درست از اهمیت علم، به سوی همکاری با وزارت علوم به عنوان نهاد تولید علم و معاون علمی رییس جمهوری به عنوان هماهنگ کننده رفت و تفاهم‌نامه‌ سه‌جانبه همکاری مشترک در توسعه پژوهش، فناوری و نوآوری در زنجیره ارزش صنعت فولاد و زیرساخت‌های مورد نیاز را امضا کرد.

سعید زرندی مدیرعامل گروه فولاد مبارکه در حضور حسین افشین معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، حسین سیمایی وزیر علوم و محمد شریعتمداری مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس گفت: تمرکز ما بر تولید محصولات با ارزش افزوده بالاست که در نیمه نخست سال جاری، طرح تولید فولادهای الکتریکی و زنگ‌نزن را به‌عنوان یکی از پروژه‌های مهم خود در دستور کار خواهیم داشت، به‌طوری که ارزش درآمدی این دو محصول بیش از ۵ برابر دیگر محصولات است.

این اظهارات زرندی نشانگر آن است که با دست پر به آیین امضای تفاهم نامه آمده بود. تولید فولادهای الکتریکی و زنگ نزن، کار نیست که بسادگی امکان پذیر باشد و سرمایه گذاری، مطالعه، پژوهش و اقدامات بسیاری انجام شده تا فولاد مبارکه توانسته به این مرحله دست یابد.

نکته بسیار مهم در تولید این نوع فولاد، ارزش درآمدی آن است. هنگامی که تولید یک محصول بیش از 5 برابر دیگر محصولات ارزش داشته باشد، بیانگر آن است که تمامی هزینه ها از پژوهش تا رسیدن به تولید به سرعت به چرخه درآمدی فولاد مبارکه باز می گردد، قطع وابستگی رقم می خورد، تولید با هدف صادرات صورت گرفته و بزودی فولاد مبارکه در این عرصه نیز وارد کورس رقابت می شود و از همه مهتر زنجیره تولید در زمینه فولاد تکمیل تر و با خام فروشی خداحافظی می شود.

وی با تاکید بر اینکه جهت‌گیری در تولید محصولات با ارزش افزوده بالا به این دلیل است که می‌خواهیم در مسیر توسعه نوآوری حرکت کنیم گفت: گروه فولاد مبارکه در حال گذار از یک بنگاه صنعتی صرفاً تولیدمحور به رهبری اکوسیستم صنعتی هوشمند و پایدار، با تمرکز بر نوآوری فناورانه، شفافیت در زنجیره تأمین و ارزش‌آفرینی است؛ سعی داریم اقدامات انجام‌شده در این حوزه را با محوریت فضای نوآوری و استفاده از تحولات هوش مصنوعی و حوزه تحول دیجیتال ادامه دهیم.

بیشتربخوانید:

آنچه زرندی مطرح می کند، نشان می دهد که نوآوری و فناوری در تولید تا چه اندازه اهمیت دارد و مهتر آنکه می داند برای رسیدن به توانمندی چشمگیر و درآمدزایی بالا، باید با فضای علمی ارتباط نزدیک برقرار و از توانمندی های آن استفاده کرد. متاسفانه همواره بر بیگانگی صنعت با دانشگاه تاکید و بر پیوند این دو عنصر کلیدی تاکید شده، رویکردی که باعث فرار مغزها و تولید روشهای جدید بدست ایرانیان در خارج از کشور شده است.

مدیرعامل گروه فولاد مبارکه به از ناترازی انرژی به عنوان چالشی یاد کرد که مانع رسیدن سریع به اهداف می شود و گفت:  دغدغه جدی ما در حوزه انرژی است، متأسفانه هزینه گروه فولاد مبارکه در حوزه انرژی از ۲۶ هزار میلیارد تومان سال ۱۴۰۳ به ۵۲ هزار میلیارد تومان در سال جاری خواهد رسید، بنابراین به دنبال فعال‌سازی شرکت‌های مربوط به حوزه هوشمندسازی هستیم تا بتوانیم حداقل ۱۰ درصد از هزینه‌هایمان را از طریق روش‌های نوین در حوزه انرژی کاهش دهیم؛ یکی از دغدغه‌های اصلی کشور، تولید محصولات با ارزش افزوده بالاست.

این اعداد و ارقام کوچک نیست و چنانچه بدرستی مدیریت نشود، می تواند بحران آفرین باشد. افزایش هزینه انرژی از 26 به 52 بیانگر رشد 100 درصدی هزینه است و برای آنکه این هزینه تامین شود، باید تولید نیز رشد 100 درصدی و حتی بیشتر داشته باشد تا بتواند این افزایش هزینه سنگین را جبران کند.

واقعیت این است که افزایش تولید و تنوع محصول آن هم در این حجم، نیازمند برنامه ریزی برای بدست آوردن فناوری های روز و بکارگیری آنها در خط تولید است. نکته دیگر آنکه تولیدات جدید فولاد مبارکه نه تنها نیاز داخل را تامین می کند، بلکه افزایش تولید بیش از نیاز داخل را رقم می زند و باید بدنبال بازار دیگر کشورها بود. زرندی در این رابطه نیز با برنامه سخن می گفت و با تأکید بر ضرورت حضور در عرصه‌های بین‌المللی تولید محصولات با ارزش افزوده بالا افزود: تقسیم‌بندی‌های بازارهای جهانی براساس تولید محصولات پیچیده‌تر است که باید مراقبت کنیم در این زمینه از تکنولوژی‌های روز دنیا فاصله نگیریم.

برای دستیابی به تولیدات گوناگون، باید از علم روز بهره گرفت، رویکردی که برای رسیدن به آن قانون هم داریم که به اعتقاد مدیرعامل گروه فولاد مبارکه فرایند اجرای قانون جهش تولید دانش‌بنیان آن‌طور که باید و شاید صورت نگرفته، در حالی که اگر این قانون به درستی اجرا شود، می‌تواند محرّک خوبی برای صنایع کشور باشد.

بزرگترین چالش کشور ما وجود قوانین کارآمدی است که اجرا نمی شود یا سلیقه ای اجرا می شود، رویکردی که فولاد مبارکه نه تنها از آن گریزان بوده، بلکه از قوانین موجود بخوبی بهره گرفته به نوعی که زرندی گفت: گروه فولاد مبارکه در سال گذشته، با ۱۲۰ مرکز تحقیقات دانشگاهی به ارزش ۳۲۰ میلیارد تومان قرارداد همکاری مشترک داشته و ۱۶۰ پروژه تحقیقاتی را دنبال کرده است.

در حالی توان علمی کشور بالاست و فارغ التحصیلان نخبه با نمره های بالایی از دانشگاه فارغ التحصیل می شوند که با فضای تولید بیگانه هستند. بسیاری از فارغ التحصیلان که رتبه بالایی هم دارند، هنگامی که می خواهند وارد بازار کار شوند، توان رقابت با نیروهای با تجربه و کم سواد را ندارند، زیرا درک درستی از فضای اجرا ندارند. اما فولاد مبارکه از ظرفیت ویژه و بالای خود برای آشنایی دانشجویان با فضای تولید بهره گرفته به نوعی که زرندی با بیان اینکه گروه فولاد مبارکه برای هزار و ۵۵۰ نفر از نخبگان دانشگاهی برنامه تور بازدید صنعتی برگزار کرده گفت: این مجموعه حدود ۲۵۰ میلیارد تومان در زیرساخت‌های تحقیقاتی دانشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری و ۶۰۰ میلیارد تومان در شرکت‌های پارک‌های علم و فناوری سرمایه‌گذاری کرده است.