اشتراک گذاری :
خبرداری؟ داستان برق و خاموشی سریالی آن به جاهای حساس رسیده است؛ قعطی دوساعته اگرچه در اکثر استان های کشور به روال عادی تبدیل شده است ولی اوضاع همیشه بر این منوال نیست.
صرف نظر از شهرهای بزرگ که ساعت مشخصی برای خاموشی ها در شبانه روز تعریف شده است ولی در برخی از شهرستان ها و بخصوص روستاها این گونه نیست و علاوه بر افزایش ساعت خاموشی ها، نامشخص بودن زمان آن نیز مسئله ساز شده است.
این در حالی است که مسئولان توانیر و شرکت برق با تکرار مشکلات ناترازی تولید و توزیع انرژی، بیشتر از همه توپ را در زمین مصرف کنندگان انداخته اند و بر اصلاح الگوی مصرف و عدم استفاده از وسایل انرژی بر در ساعات پیک تاکید دارند.
افزایش مصرف برق، قطعیهای مکرر در تابستان و بالارفتن هزینههای تأمین انرژی، بسیاری از خانوارها و فعالان اقتصادی را بهفکر استفاده از روشهای جایگزین انداخته است. یکی از بهترین و بهصرفهترین راهکارها در این زمینه، استفاده از پنلهای خورشیدی است؛ راهکاری که نهتنها به کاهش هزینه برق کمک میکند، بلکه به منبعی برای درآمدزایی ماهانه و بازگشت سرمایه تبدیل شده است.
نیروگاههای خورشیدی در زمان اتصال به شبکه برق، انرژی تولید میکنند، اما در مواقع قطع برق بهمنظور حفظ ایمنی از مدار خارج میشوند، بااینحال استفاده از اینوِرتِرهای هیبریدی میتواند، برق اضطراری برای بخشهایی مانند آسانسور، راهپله یا درب پارکینگ را تأمین کند.
با این حال چاره کار قطعی های مکرر برق با اجرای راهکارهای کوتاه مدت و بدون توجه به تامین و تکلیف زیرساخت ها و سرمایه گذاری های بلندمدت امکانپذیر نیست شبکه برق رسانی کشور نیازمند توجه همه جانبه و آینده نگرانه است.
به گواه کارشناسان انرژی برای نجات شبکه برق نبابد به تزریق منابع اندک اکتفا کرد، بلکه باید تخصیص بودجه کافی، ورود فناوری مدرن پایش و ایجاد ساختارهای نظارتی برای جلوگیری از انحراف پروژهها در اولویت باشد، همه چیز از نوسازی شبکه انتقال شروع میشود.
اگرچه مسئولان صنعت برق با تمرکز بر افزایش تولید و بهرهوری نیروگاهها، بحران را فنی و محدود به ظرفیت تولید نشان میدهند، اما واقعیت بحران کسری برق کشور، قصور تاریخی و مدیریتی در حوزه زیرساخت انتقال و نوسازی شبکههای «فوق فشار قوی» است. عادت به راهحلهای کوتاهمدت و غفلت از تأمین امنیت بلندمدت انرژی کشور، حالا صنعت برق را به مرز اعتبار و اعتماد اجتماعی رسانده است.
بررسی برنامههای دولت چهاردهم نشان میدهد که سیاست عبور از بحران ناترازی برق، تنها متکی به سرمایهگذاری دولتی نیست، بلکه با استفاده از ترکیب سرمایهگذاری دولتی، خصوصی، بیع متقابل و مشارکت صنایع طراحی شده است. این رویکرد ترکیبی، اگرچه پیچیدگیهای اجرایی بیشتری دارد، اما در بلندمدت میتواند ثبات بیشتری در شبکه ایجاد کند. تحقق کامل این اهداف نیازمند تسریع در تأمین مالی پروژهها، رفع موانع بوروکراتیک و افزایش هماهنگی میان دستگاههای اجرایی است.
بیشتربخوانید:
با توجه به روند اجرایی کنونی و اقدامات انجامشده، به نظر میرسد دولت چهاردهم در تلاش است تا با استفاده از تمام ظرفیتهای ممکن، سناریوی خاموشیهای گسترده در تابستان آینده را کنترل کرده و زمینهسازی لازم برای یک تأمین برق پایدار در سالهای آینده را فراهم آورد.