سبد ناامن مواد غذایی/ قیمت و کیفیت متوازن نیست!

اشتراک گذاری :

خبرداری؟ در حالی که سبد مواد غذایی در اغلب کشورها از کیفیت و قیمت متوازن و کم نوسانی برخوردار است و دولت ها همواره بر این مسئله تاکید جدی دارند این موضوع در ایران روال مناسبی را طی نمی کند.

نابسامانی قیمت ها در بازار مواد غذایی ایران در سال های اخیر به گونه ای بوده است که مدیریت مخارج زندگی و ضرورت تامین نیازهای فیزیولوژیک بدن برای اکثر مردم حتی کارمندان و افراد حقوق بگیر را با مشکل مواجه کرده است در کنار این موضوع و در یک بازار رقابت نامتوازن کیفیت محصولات هم آسیب دیده است.

البته دولت از طریق نهادهای مسئول و نظارتی در چند سال اخیر تلاش های خود را مضاعف کرده است تا بازار مواد غذایی را در کنترل داشته باشد اما در برخی از موارد عوامل ناخواسته داخلی و خارجی مانع از اجرای برنامه های مورد نظر شده اند.

بر اساس قانون، مرجع اصلی نظارت بر قیمت‌گذاری مواد غذایی، سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان است. این سازمان، قیمت‌گذاری را بر اساس دستورالعمل قیمت‌گذاری هیئت عالی نظارت تعیین می‌کند و بر آن نظارت دارد. همچنین اتاق اصناف، با همکاری سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان در تعیین نرخ‌ها مشارکت دارد.

گشت ها و بازدیدهای سرزده از امکان تولید و توزیع مواد غذایی اگرچه طبق سنوات قبلی وجود داشته است ولی در چند سال اخیر و به دلیل افزایش گرانی و تورم به صورت جدی در دستور کار و اولویت قرار گرفته است.

در همین رابطه دفتر بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی، نظارت مستمر با تمام توان در بازار را بر عهده دارد و با هرگونه افزایش قیمت غیرقانونی محصولات غذایی برخورد می کند.

یکی از تبعات جدی گرانی کالاها و خدمات افزایش تورم و کاهش قدرت خرید مردم و در نهایت کوچک شده سفره های مردم است. مرکز آمار ایران مسئول اعلام آمار تورم در ایران ، به صورت ماهانه، سالانه و نقطه به نقطه نرخ تورم را اعلام می‌کند. براساس گزارش رسمی این مرکز، تورم اردیبهشت ۱۴۰۴ با نرخ ماهانه ۲.۷ درصد و نقطه‌ای ۳۸.۷ درصد  بود که نشان‌دهنده تداوم فشارهای تورمی است.

بیشتر بخوانید: توزیع یک میلیون و ۶۰۰ تن مواد غذایی با اجرای طرح فجرانه

دولت در سال های اخیر تلاش‌های زیادی برای مهار گرانی و تورم موجود انجام داده است. این مهم اگر چه تا حدودی موفقیت آمیز بود ولی راض کننده به نظر نمی رسد اما با افزایش مراودات و همکاری های بین المللی امیدواری زیادی برای ایجاد گشایش در بازارهای داخلی و افزایش قدرت خرید در بین مردم ایجاد شده است.