در جلسه ای با حضور نمایندگان مجلس شورای اسلامی مطرح شد

ظرفیت ها و چالشهای منطقه آزاد ارس

اشتراک گذاری :

خبرداری؟ مناطق آزاد از اهمیت ویژه ای برای اقتصاد برخوردار هستند. مناطق آزاد ظرفیتی بزرگی هستند که در هر شرایطی در زمینه های گوناگون اقتصادی می توان از آنها توقع داشت، برای آنها هدفگذاری و برنامه ریزی کرد و با اعتماد به آنها، به دستاوردهای چشمگیری دست یافت. با وجود ظرفیت بزرگی که مناطق آزاد در تمامی کشورهای جهان دارند، مناطق آزاد در ایران که سالهاست درگیر جنگ اقتصادی شده، از جایگاه متفاوت و تاثیرگذاری برخوردار است.

 

مناطق آزاد بدون توجه به تحریم ها و تهدیدها، مذاکره و رایزنی سیاسی می کنند، با کشورهای همسایه ارتباط برقرار می کنند، از روابط بومی با همسایگان بخوبی بهره می گیرند، در زمینه های گوناگون از گردشگری تا صنعت، کشاورزی، ترانزیت و… فعالیت می کنند، اشتغالزایی بالایی رقم می زنند و با تولیداتی که در مناطق آزاد صورت می گیرد، نه تنها نیاز داخل را می کنند بلکه بازارهای صادراتی را برای ایران ذخیره می کنند. این اتفاقات در سایه قوانین خاصی که برای مناطق آزاد تعریف شده، صورت می گیرد.

با وجود این همه ظرفیت، همچنان توقعات بیشتری از مناطق آزاد وجود دارد که تحقق این توقعات، به عملکرد مدیران مناطق آزاد بستگی دارد.

یکی از مهمترین و تاثیرگذارین مناطق آزاد کشور که در پهنه بزرگی گسترده شده، منطقه آزاد ارس است. منطقه آزاد ارس در 4 زون جغرافیایی تعریف و در شهرهای بزرگی گسترده شده که دو نماینده در مجلس شورای اسلامی دارد. این ظرفیت باعث می شود تا منطقه آزاد ارس بتواند مطالبات خود را با قدرت مطرح و پیگیری کند.

هادی مقدم زاده رییس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ارس با درک درست از ظرفیت نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در نشستی با اعضای کمیسیون، ضمن ارائه چالشها و موانع، از ظرفیت مجلس شورای اسلامی برای مدیریت و رفع چالشهای شرایط موجود یاری خواست.

نشست تخصصی کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با حضور اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس، معاون فرهنگی اجتماعی و گردشگری دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد و نمایندگان مجلس از حوزه‌های انتخابیه مرند، جلفا و کلیبر، خداآفرین و هوراند در منطقه آزاد ارس برگزار شد.

هادی مقدم‌زاده در این نشست با اشاره به دستاوردهای چشمگیر منطقه آزاد ارس در حوزه‌های صنعتی، کشاورزی و گردشگری، بر چالش‌های ساختاری موجود تأکید کرد و خواستار اجرای کامل قوانین مناطق آزاد شد.

وی به تشریح عملکرد و چالش‌های پیش‌رو پرداخت و با اشاره به موقعیت استراتژیک منطقه آزاد ارس گفت: این منطقه به دلیل هم‌مرزی با سه کشور آذربایجان، ارمنستان و نخجوان و نزدیکی به ترکیه از ظرفیت‌های منحصر به فردی برخوردار است که می‌تواند به عنوان موتور محرک توسعه اقتصادی شمال غرب کشور عمل کند.

مدیرعامل منطقه آزاد ارس به دستاوردهای این منطقه در حوزه صنعت پرداخت و گفت: منطقه آزاد ارس با داشتن 250 واحد صنعتی فعال و 140 واحد در دست احداث، صنعتی‌ترین منطقه آزاد کشور محسوب می‌شود. همچنین این منطقه یکی از قطب‌های مهم کشاورزی و گلخانه‌ای شمال غرب کشور است.

مقدم زاده به موفقیت‌های گردشگری این منطقه اشاره کرد و گفت: در ایام نوروز امسال با برگزاری نزدیک به هزار رویداد فرهنگی، مذهبی و اجتماعی، موفق به جذب 3 میلیون گردشگر شدیم که این آمار رتبه اول را در بین مناطق آزاد کشور برای ما به ارمغان آورد.

مدیرعامل منطقه آزاد ارس با اشاره به گذشت 20 سال از تأسیس این منطقه گفت: منطقه آزاد ارس همواره علاوه بر مأموریت اقتصادی خود به مسوولیت‌های اجتماعی نیز توجه ویژه‌ای داشته که توسعه زیرساخت‌های آموزشی، احداث و تجهیز مدارس، ایجاد اماکن ورزشی و فرهنگی و توانمندسازی جامعه محلی از جمله اقدامات ارزشمند این منطقه در سال‌های گذشته است.

مقدم‌زاده به تشریح چالش‌های پیش‌روی منطقه پرداخت و گفت: عمده مشکلات کنونی مناطق آزاد ناشی از عدم اجرای صحیح قوانین مربوطه به ویژه اجرا نشدن بند الف ماده 65 احکام دائمی توسعه است که موجب شده بسیاری از مفاد ماده 1 قانون مناطق آزاد به درستی محقق نشود.

وی با انتقاد از مالیات بر ارزش افزوده در مناطق آزاد گفت: با وجود احراز تمامی شرایط لازم برای معافیت از مالیات بر ارزش افزوده در منطقه آزاد ارس، این قانون همچنان اجرا می‌شود که درخواست داریم در صورت ادامه این روند، درآمد حاصل از این مالیات صرفا به توسعه زیرساخت‌های منطقه آزاد ارس اختصاص یابد.

بیشتربخوانید:

مدیرعامل منطقه آزاد ارس با تأکید بر ضرورت ایجاد مرکز درمانی تخصصی در منطقه گفت: با وجود جمعیت شاغل قابل توجه، حتی یک متخصص، جراح یا دندانپزشک در منطقه وجود ندارد که آمادگی کامل داریم زمین مورد نیاز را به صورت رایگان واگذار کنیم و در سایر زمینه‌ها نیز همکاری لازم را داشته باشیم تا این مشکل مرتفع شود.