اشتراک گذاری :
خبرداری؟ ایران ظرفیت های بسیاری در عرصه های گوناگون دارد. در حالی که یک درصد جمعیت جهان در ایران زندگی می کنند، هفت درصد ذخایر جهان در ایران قرار دارد. البته این همه ماجرا نیست. ایران در بین 10 کشور برتر جهان از نظر جاذبه های گردشگری قرار دارد در حالی که هرگز نتوانسته جایگاه مناسبی در گردشگری داشته باشد. از صنایع دستی تا موزه ها، آثار باستانی و موقعیت جغرافیایی می تواند بهترین درآمدزایی را رقم بزند که متاسفانه از آنها نیز استفاده لازم نشده است.
یکی از مهمترین ظرفیت های ایران در عرصه صنایع دستی است که فرش در بالاترین جایگاه قرار دارد. در حالی که سالها ایران جایگاه اول را در فرش داشت، اکنون بافندگان فرش چین، هند، پاکستان و… طرح های ایرانی را می بافند و بازار جهان را در تسخیر خود گرفته اند.
در گذشته نه چندان دور در هر خانه ای یک دار قالی بود که زنان و دختران فرش های ابریشم و تابلوهای نفیس می بافتند و بخش قابل توجهی از هزینه های زندگی را تامین می کردند، اما اکنون خبری از دار قالی در خانه ها نیست و اثری از فرش در خانه ها نیست و زنان و دختران نیز به جای نشستن پای دار قالی، سر در گوشی برده اند.
در حالی که به اشکال گوناگون از تهاجم فرهنگی گلایه می کنیم، این واقعیت تلخ زندگی را نمی بینیم که حتی زنان و دختران روستایی با گوشی تلفن همراه مورد تهاجم قرار گرفته و روز به روز با آداب و رسوم ملی کشورمان بیگانه می شوند.
در این شرایط، اقدام بسیاری جالب و تاثیرگذاری از سوی بانک توسعه تعاون صورت گرفت که می تواند به احیای ظرفیت چشمگیر بافت فرش ایرانی منجر شود. رییس اتحادیه سراسری تولیدکنندگان فرش دستباف با عضو هیات مدیره بانک توسعه تعاون دیدار کرد تا بار دیگر گسترش تعامل میان این دو استمرار یابد.
از آنجا که هدف از این دیدار، استفاده از ظرفیت بانک توسعه تعاون بود، عضو هیات مدیره بانک توسعه تعاون با تاکید بر اینکه این بانک بهعنوان یک نهاد مالی توسعهای، از تعاونیهای تولیدی بهویژه در حوزه صنایع بومی حمایت میکند گفتک تفاهمنامهای در سالهای گذشته میان اتحادیه و بانک امضا شده بود که این تفاهمنامه قابلیت بهروزرسانی را دارد و میتواند مبنای همکاریهای جدید قرار گیرد. حمیدرضا البرزی با اشاره به اینکه بانک توسعه تعاون در تفاهمنامهای با معاونت تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، دو خط اعتباری ویژه تعاونیها تعریف کرده گفت: میتوان از این خط های اعتباری برای حمایت از تعاونیهای تولید فرش بهره گرفت. وی با تاکید بر اینکه می توان از ظرفیت اتحادیه برای شناسایی تولیدکنندگان برتر استانی استفاده کرد گفت: برای تقویت تولیدکنندگان فرش دستباف، امکان بهرهگیری از ظرفیتهای تبصره ۱۸ و همکاری با وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی وجود دارد.
بیشتربخوانید:
در ادامه این نشست مدیرعامل اتحادیه سراسری تولیدکنندگان فرش دستباف، گزارشی از وضعیت تعاونیهای فعال کشور ارائه کرد و گفت: تاکنون ۱۶۷۰ تعاونی تولید فرش دستباف در کشور به ثبت رسیده که ۶۱۰ تعاونی فعال هستند. بهرامی افزود: لازم است الزامات قانونی برای عضویت تمامی تعاونیها در اتحادیه سراسری تعیین شود. وی با اشاره به چالشهای موجود در مسیر صادرات فرش دستباف گفت: مسائلی همچون رفع تعهد ارزی و مشکلات تامین اجتماعی، از عوامل اصلی کاهش شدید صادرات این صنعت بهشمار میرود.