اشتراک گذاری :
خبرداری؟ اقتصاد به اشکال و انواع گوناگون شکل می گیرد، رویکردی که نشان می دهد اقتصاد یک زنجیره جامع و به هم پیوسته است که اگر هر کدام از حلقه های این زنجیره دچار گسستگی شود، چرخهای اقتصاد بخوبی نمی چرخد و حتی دچار بحران و چالش می شود.
اینکه کدام بخش از اقتصاد اهمیت دارد و باید تقویت شود، به توانمندی، ظرفیت ها و سیاستگذاری یک کشور بستگی دارد. بنابر این هر کشوری که در هر کدام از عرصه های اقتصادی توانمندتر باشد و فعالیت در آن بخش توجیه پذیرتر باشد، بر همان بخش تمرکز می کند و دیگر نیازهای خود را در قالب تعامل با دیگر کشورها تامین می کند.
شرایط برای کشور ما با دیگر کشورهای جهان متفاوت است. کشور ما سالهاست با انواع کینه توزی ها از سوی دشمنان و استکبار رو به رو است و با سخت ترین تهدیدها دست به گریبان است. اکنون سالها سال درگیر جنگ اقتصادی هستیم و دشمنان با ابزار تحریم، هرگونه فعالیت اقتصادی را برای کشورمان محدود می کنند.
در این شرایط به توان داخلی تکیه کرده ایم و رهبری در ابتدای هر سال، در قالب نامگذاری، حرکت کشور را سیاست گذاری می کند. اما سالهاست که تکیه رهبری بر تولید قرار دارد و برای تقویت تولید، عناوین دیگری بکار گرفته می شود.
یکی از مهمترین عناوینی که در سالهای گذشته مطرح شد و تاثیرات شگرفی بر اقتصاد گذاشت، خدمت گرفتن دانش بنیان برای تقویت تولید بود، رویکردی که نسبت به دیگر نامگذاری موفق تر بود و توجه به شرکتهای دانش بنیان سبب شد بسیاری از نیازهای کشور تولید و تامین شود. اهمیت و تاثیرگذاری دانش بنیان به اندازه ای جدی بود که همچنان در دستور کار قرار دارد.
اگرچه تمامی صنایع از نفت تا فولاد و مواد غذایی به سوی دانش بنیان ها رفتند، اما مجموعه های کامل تر و جامع تر دانش بنیان را زنده نگه داشتند که مناطق آزاد و ویژه از جمله آنها بود. با نگاهی به عملکرد مناطق آزاد، متوجه می شویم که منطقه آزاد تجاری – صنعتی ماکو بسیار جدی تر و متفاوت تر عمل کرده به نوعی که در راستای توسعه فعالیتهای فناورانه و دانشبنیان، برنامههای گستردهای را برای شهرک اقتصاد دانشبنیان در سال ۱۴۰۴ تدوین کرده است. این شهرک که با هدف حمایت از استارتاپها و شرکتهای فناورانه ایجاد شده، با اجرای برنامههای جدید و امضای تفاهمنامههای ملی و بینالمللی در مسیر توسعه قرار گرفته است.
یکی از مهمترین اقدامات صورتگرفته در این حوزه، امضای تفاهمنامه همکاری بین منطقه آزاد ماکو و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری است. این تفاهمنامه با هدف حمایت از کسبوکارهای نوآور، توسعه فناوریهای پیشرفته و جذب سرمایهگذاری در حوزههای دانشبنیان بسته شده و در سال ۱۴۰۴ اجرایی می شود.
بی شک اعتقاد به دانش بنیان و حرکت در مسیر آن، باید در باور مدیریت مجموعه باشد تا با جدیت اجرایی شود، رویکردی که در منطقه آزاد ماکو بچشم می خورد. در این رابطه حسین گروسی با اشاره به اهمیت شهرک اقتصاد دانشبنیان در رشد اقتصادی منطقه گفت: «با توجه به ظرفیتهای موجود در منطقه آزاد ماکو، برنامهریزی دقیقی برای استقرار شرکتهای فناور و توسعه زیستبوم دانشبنیان انجام شده است.
مدیرعامل منطقه آزاد ماکو با تاکید بر اینکه در سال ۱۴۰۴با اجرای این تفاهمنامه و ایجاد زیرساختهای جدید، گامهای مؤثری در مسیر تبدیل ماکو به قطب فناوری و نوآوری کشور برداشته خواهد شد افزود: ایجاد مرکز رشد و نوآوری، ایجاد بستر مناسب برای راهاندازی واحدهای دانش بنیان، توسعه همکاریهای بینالمللی و سرمایهگذاری در حوزههای پیشرفته مانند هوش مصنوعی، فناوری نانو، بیوتکنولوژی و کشاورزی هوشمند، از جمله مهمترین برنامههای این شهرک در سال جدید خواهد بود.
گروسی افزود: با اجرای این برنامهها و حمایتهای صورتگرفته، شهرک اقتصاد دانشبنیان ماکو میتواند ضمن تقویت بخش تولید و اشتغال، به یکی از مراکز مهم فناوری و نوآوری در کشور تبدیل شود و نقش بسزایی در رشد اقتصادی و توسعه پایدار منطقه ایفا کند.
بیشتربخوانید:
نکته مهم در اظهارات و سیاستگذاری های منطقه آزاد ماکو نشان می دهد که در مسیر نامگذاری سال جدید قرار گرفته و مهمتر آنکه درک درستی از نامگذاری سال جدید و هدایت سرمایه برای تولید دارد. منطقه آزاد ماکو بخوبی می داند که سرمایه گذاری برای تولید در دانش بنیان بازدهی خوبی دارد و می توان نیازهای کشور را در داخلی با استفاده از توان دانش بنیان ها تامین کرد، زیرا مهمترین عملکرد شرکتهای دانش بنیان، تامین نیازهایی است که امکان تولید آن در داخل نیست و بسیاری از صنایع به قطعاتی نیاز دارند که در شرکتهای دانش بنیان تولید می شود.