توجه قابل تقدیر بیمه پاسارگاد به مسوولیت اجتماعی

اشتراک گذاری :

خبرداری؟ مدتهاست کارشناسان و صاحب نظران به اشکال گوناگون مسیر پیشرفت را مشخص می کنند. گاهی از اهمیت فرهنگ سخن می گویند و گاهی بر نقش آفرینی سیاست در پیشرفت تاکید می کنند، اما در عمل شرایط متفاوت است و آنچه برای همگان اثبات شده، نقش اقتصاد و فعالیت های اقتصادی در پیشرفت یک کشور است. اقتصاد به اندازه ای اهمی دارد که پیامبر خاتم فرمودند” اگر فقر از در خانه ای وارد شود، ایمان از در دیگر می گریزد”.

اگرچه اقتصاد از جایگاه ویژه ای برخوردار است، در بخشهای گوناگون تعریف می شود و برای هر بخش به صورت جداگانه سودآوری دارد، اما قرار نیست نگاه شخصی بر اقتصاد حاکم باشد و دیگر آحاد جامعه از آن محروم بمانند. به همین دلیل ردیفی با عنوان مسوولیت اجتماعی برای بنگاههای اقتصادی تعریف شده تا بخشی از درآمدهای خود را صرف خدمات رسانی به مردم کنند.

یکی از مهمترین دلایلی که باعث تعریف و تعیین مسوولیت اجتماعی برای بنگاههای اقتصادی شده، ناتوانی دولت در انجام خدمات به تمامی بخشهای کشور است. امروزه مدارس کپری و چادری به چالش آموزش پرورش و البته کودکان تبدیل شده، کمبود و نبود فضای درمانی و تجهیزات پزشکی، محرومیت و شیوع انواع بیماری ها و حتی مرگ را برای بسیاری از مردم رقم زده، در قرن بیست و یکم هنوز بسیاری از روستاهای کشور با معضل جاده های صعب العبور دست به گریبان هستند و بسیاری موارد دیگر که ریشه آنها نبود اعتبار است. البته نبود اعتبار سیاه نمایی نیست، بلکه واقعیتی دردناک است که سالهاست در قالب کسری بودجه از سوی دولتها مطرح می شود.

با نگاهی به چالشهای کشور، متوجه می شویم که قانون و عرف وجود دارد، اما هنگامی که اجرا نمی شود یا سلیقه ای اجرا می شود، درد مردم را دو چندان می کند. یکی از مواردی که اجرا نمی شود یا سلیقه ای اجرا می شود، مسوولیت اجتماعی است. در حالی که بسیاری از شرکتها و کارخانه های بزرگ از درآمد بالا، توان مالی چشمگیر و سود سرشاری برخوردار هستند، اما نقش چندانی در مسوولیت اجتماعی ایفا نمی کنند و همین امر باعث می شود بین مردم یک منطقه و بنگاه اقتصادی چالش باشد.

برای آنکه عملکرد دستگاهها در هر زمینه ای مشخص شود، همایش هایی با عناوین گوناگون تعریف و برگزار می شود تا مردم بدانند هر بنگاه اقتصادی چه نقش و جایگاهی دارد. یکی از این همایش ها کنفرانس ملی فرهنگ سازمانی با رویکرد پویایی در فرهنگ مشارکت پایدار و جایزه مسوولیت اجتماعی مدیریت است تا در قالب این همایش ها، عملکرد بنگاههای اقتصادی مشخص شود.

بتازگی «نهمین کنفرانس ملی فرهنگ سازمانی با رویکرد پویایی در فرهنگ مشارکت پایدار» و «نهمین جایزه مسوولیت اجتماعی مدیریت» برگزار شد که بیمه پاسارگاد موفق به کسب تقدیرنامه سه ستاره در این همایش شد. این کنفرانس دو روزه به همت انجمن مدیریت ایران در روزهای ۱۶ و ۱۷ بهمن ماه در محل دانشگاه خاتم با سخنرانی‌ها،‌ نشست‌های تخصصی و کارگاه‌های تخصصی پیرامون موضوع مسوولیت اجتماعی و فرهنگ سازمانی برگزار شد. علاوه بر اینکه مطالب متنوعی برای حاضران در این همایش تشریح شد، از سازمان‌های شرکت کننده در این رویداد بر اساس ارزیابی‌های انجام شده، تقدیر به عمل آمد.

بی شک بنگاههای اقتصادی به ویژه تولیدی که در شهرها و روستاها فعالیت می کنند و فعالیت آنها برای مردم ملموس است، توقع مردم را بالا برده و در همان منطقه به مردم خدمات داده می شود، اما شرکتها یا بنگاههایی که در شهرها هستند و مردم ارتباط بسیاری کمی با آنها دارند، تحت فشار مطالبات مردمی نیستند، به همین دلیل می توانند از زیر بار مسوولیت اجتماعی بگریزند. اما بیمه پاسارگاد بدون توجه به اینکه زیر فشار مردم قرار ندارد، در عرصه مسوولیت اجتماعی درخشش چشمگیری داشت و این درخشش به اندازه ای زیاد و تاثیرگذار بود که مورد توجه «نهمین جایزه مسوولیت اجتماعی مدیریت» قرار گرفت و تقدیرنامه سه ستاره جایزه مسوولیت‌ اجتماعی مدیریت تقدیم بیمه پاسارگاد شد.

یکی از مهمترین بخشهای«نهمین کنفرانس ملی فرهنگ سازمانی با رویکرد پویایی در فرهنگ مشارکت پایدار» سخنرانی مدیرعامل موسسه خیریه محک بود که با موضوع “مسوولیت اجتماعی و تاثیر آن بر فرهنگ سازمانی شرکت ها” انجام شد. “آراسب احمدیان” با تاکید بر اینکه مسوولیت اجتماعی، یک مسوولیت داوطلبانه و فراتر از الزام‌های قانونی است گفت: شرکت‌ها نباید از مسوولیت اجتماعی، انتظار سود در کوتاه‌مدت را داشته باشند، اگرچه ممکن است بر منافع بلندمدت و نیز شهرت آنها تاثیرگذار باشد.

بیشتربخوانید:

بیمه پاسارگاد دریافتی های جزئی، خسارتهای کلان

وی مسوولیت اجتماعی را فرصتی برای توسعه پایدار شرکت‌ها دانست و گفت: در ادبیات مدیریت تجاری، توجه به HR یک نقطه عطف در امر سرمایه‌گذاری است. وقتی شرکت‌ها به جامعه توجه کردند و نگاه CSR مطرح شد، آنگاه دریافتند که مسوولیت اجتماعی از یک طرف به خلق ارزش برای مشتری و از طرف دیگر به افزایش کارایی سازمان منجر‌ می‌شود.