اشتراک گذاری :
کم خونی مشکلی است که در آن بدن گلبولهای قرمز سالم یا هموگلوبین کافی برای انتقال اکسیژن به بافتها ندارد. هموگلوبین پروتئینی است که در گلبولهای قرمز وجود دارد و وظیفه انتقال اکسیژن از ریهها به سایر اندامهای بدن را برعهده دارد. ابتلا به کم خونی میتواند باعث خستگی، ضعف و تنگی نفس شود.
انواع مختلفی از کم خونی وجود دارد که هرکدام دلایل خاص خود را دارند. کم خونی میتواند کوتاهمدت یا بلندمدت باشد و از نظر شدت از خفیف تا شدید متغیر است. علائم کم خونی نیز ممکن است نشانهای از یک بیماری جدی باشند. درمان کم خونی میتواند شامل مصرف مکملها یا انجام اقداماتی پزشکی باشد. مصرف یک رژیم غذایی سالم نیز ممکن است از برخی انواع کم خونی جلوگیری کند.
فرمول جادویی موهایی صاف و بدون وز؛ روش های ساده درمان وز شدن مو را مطالعه کنید.
علائم کم خونی به علت و شدت بیماری بستگی دارد. کم خونی میتواند به قدری خفیف باشد که ابتدا هیچ علامتی ایجاد نکند. اما علائم کم خونی معمولاً با پیشرفت بیماری بروز میکنند و شدت مییابند.
در صورتی که یک بیماری دیگر باعث بروز کم خونی شود، ممکن است علائم کم خونی را بپوشاند. در این حالت، یک آزمایش برای شناسایی بیماری دیگر ممکن است به کم خونی نیز اشاره کند. برخی انواع خاص از کم خونی نیز علائمی دارند که علت آنها را نشان میدهند.
علائم کم خونی شامل موارد زیر میباشد:
در صورت خستگی یا تنگی نفس که دلیل مشخصی برای آن نمیدانید، بهتر است با پزشک خود ملاقات کنید.
سطوح پایین هموگلوبین، پروتئینی که اکسیژن را حمل میکند، نشانه اصلی کم خونی است. برخی افراد در هنگام اهدای خون متوجه میشوند که هموگلوبین پایینی دارند. اگر به شما گفته شد که به دلیل هموگلوبین پایین نمیتوانید خون اهدا کنید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
کم خونی زمانی رخ میدهد که خون به اندازه کافی هموگلوبین یا گلبول قرمز نداشته باشد.
علائم کم خونی میتواند در سه حالت رخ دهد:
بدن سه نوع سلول خونی تولید میکند. گلبولهای سفید برای مبارزه با عفونت، پلاکتها برای کمک به لخته شدن خون و گلبولهای قرمز برای حمل اکسیژن در سراسر بدن هستند.
گلبولهای قرمز دارای پروتئینی غنی از آهن به نام هموگلوبین هستند که به خون رنگ قرمز میدهد. هموگلوبین به گلبولهای قرمز اجازه میدهد که اکسیژن را از ریهها به سراسر بدن و دیاکسید کربن را از سایر بخشهای بدن به ریهها انتقال دهند تا دفع شود. مغز استخوان، ماده اسفنجی داخل برخی از استخوانهای بزرگ، وظیفه تولید گلبولهای قرمز و هموگلوبین را دارد. برای تولید آنها، بدن به آهن، ویتامین B-12، فولات و دیگر مواد مغذی نیاز دارد.
انواع مختلف کم خونی دلایل گوناگونی دارند که شامل موارد زیر است:
همچنین برخی افراد نمیتوانند ویتامین B-12 را جذب کنند. این موضوع میتواند منجر به نوعی کمخونی به نام کمخونی ناشی از کمبود ویتامین شود که به آن کمخونی خطرناک نیز میگویند.
بیماریهایی که باعث التهاب مداوم میشوند میتوانند مانع از تولید کافی گلبولهای قرمز در بدن شوند. برای مثال، سرطان، HIV/AIDS، آرتریت روماتوئید، بیماریهای کلیوی، و بیماری کرون از این دسته هستند.
این نوع کمخونی نادر و تهدید کننده زندگی، زمانی اتفاق میافتد که بدن قادر به تولید کافی سلولهای خونی جدید نیست. عفونتها، برخی داروها، بیماریهای خودایمنی و تماس با مواد شیمیایی سمی از جمله عوامل بروز کمخونی آپلاستیک هستند.
بیماریهایی نظیر لوسمی و میلوفیبروز میتوانند بر نحوه خونسازی مغز استخوان تأثیر بگذارند و علائم کم خونی را ایجاد کنند. اثرات این نوع بیماریها از خفیف تا تهدید کننده زندگی متغیر است.
این دسته از کمخونیها به دلیل تخریب گلبولهای قرمز خون با سرعتی بیشتر از توان مغز استخوان برای جایگزینی آنها رخ میدهد. برخی بیماریهای خونی این سرعت تخریب را افزایش میدهند. انواعی از کمخونی همولیتیک نیز وجود دارند که بهصورت ارثی منتقل میشوند.
این بیماری که گاهی بسیار جدی و ارثی است، نوعی کمخونی همولیتیک محسوب میشود. در این حالت، هموگلوبین غیرمعمول باعث تغییر شکل گلبولهای قرمز به حالت هلالی یا داسی میشود. این سلولهای غیرعادی زودتر از موعد میمیرند و کمبود دائمی گلبولهای قرمز خون را ایجاد میکنند.
این عوامل میتوانند خطر بروز علائم کم خونی را افزایش دهند:
در صورت عدم درمان، کمخونی میتواند منجر به مشکلات جدی سلامتی شود، از جمله:
بسیاری از انواع کمخونی قابل پیشگیری نیستند، اما مصرف یک رژیم غذایی سالم ممکن است از بروز کمخونی فقر آهن و کمخونی ناشی از کمبود ویتامین جلوگیری کند. این رژیم غذایی شامل مواد زیر است: