اشتراک گذاری :
به گزارش ایرنا، گرد و غبار دیگر واژه غریبی نیست؛ تقریبا در سراسر کشور همه با این واژه آشنا هستند. به ویژه مردمان استانهای غرب و جنوب کشور که مشکلات آن را با تمام وجود خود درک کردهاند؛ البته این پدیده به حدی وسعت یافته که حتی خود را به شمال کشور هم رسانده و مردمان شمال نشین را هم بی نصیب نگذاشته است. این زنگ خطری برای کشور و مسوولان بود مبنی بر اینکه باید هرچه زودتر فکری به حال این روند کنند چون اگر به همین روال ادامه یابد قطعا بسیاری از سکونتگاه ها و شهرها خالی از سکنه خواهد شد و این موضوع بر مهاجرت اقلیمی دامن خواهد زد.
البته باید به این مساله توجه داشته باشیم که مشکل اصلی ما غبارهای کشورهای اطراف است. در مجموع هشت کانون گرد و غبار در خاورمیانه شناسایی شده که با وزش باد به سمت کشور ما هدایت میشوند. کانون اول در عربستان، دوم در امارات، سوم شمال عربستان، چهارم جنوب عراق، پنجم شمال عراق، کانون ششم ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان و کانون هفتم و هشتم هم افغانستان و پاکستان و بخشی نیز در ایران است. این کانونها بخش های مختلف کشور را تحت تاثیر پدیده گرد و غبار قرار میدهند.
بر اساس مطالعات صورت گرفته حدود ۳۰۰ میلیون هکتار منشاء گرد و غبار در اطراف کشور ما وجود دارد که قسمت عمده گرد و غبار آن با توجه به جریانات جوی به سمت کشور ما گسیل می شود، از شمال شرق کشورهای ترکمنستان، ازبکستان، افغانستان، پاکستان و از سمت جنوب، جنوب غرب و غرب کشورهای عراق، سوریه، عربستان و اردن هستند که با توجه به فصل های مختلف گرد و غبار آنها به سمت کشور ما می آید، البته در این میان کانونی در منطقه ای میان سوریه و عراق منشاء اصلی گرد و غبار است که بیشترین میزان گرد و غبار از آنجا به سمت کشور ما روانه می شود.
عراق با چهار کانون گرد و غباری با مساحت کل ۲۳.۸ میلیون هکتار و مجموع غبارخیزی ۵.۵ میلیون تن در سال مناطقی از غرب شامل استان های کردستان، همدان، کرمانشاه، ایلام و لرستان، در جنوب غربی استان های خوزستان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و بوشهر، در جنوب استان های فارس، کرمان و هرمزگان، در شمال غربی استان های اردبیل، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و زنجان را تحت تاثیر قرار می دهد.