اشتراک گذاری :
خبرداری؟ البته قبل از همه این چالشها، با چالش بحران آفرینی داخلی رو به رو هستیم. متاسفانه باور نداریم که توان تولید انواع کالاها را با تکیه بر نیروهای توانمند داخلی داریم. برای اثبات این ادعا، کافی است انتقادهایی را به یاد بیاوریم که سالها نسبت به بیگانگی صنعت و دانشگاه صورت گرفته و می گیرد. در حالی که تحصیل کردگان بسیاری با رتبه های بالا و خلاقیت های درخشان از دانشگاههای کشورمان فارغ التحصیل می شوند، نمی توانیم از توان آنها بهره بگیریم، زیرا اعتقاد به تولید در پایین ترین سطح ممکن قرار دارد.
نتیجه بی اعتمادی به دانشگاه و دانشگاهیان، فرار سرمایه های علمی است که در قالب نخبگان صورت می گیرد. کافی است به آمار فرار مغزها توجه کنیم تا متوجه بحران جدی شویم. اما مهمتر از آن ایرانیان نخبه و خلاقی هستند که به اشکال گوناگون در مشاغل حساس کشورهای پیشرفته به فعالیت مشغولند، ایرانیانی که در تمامی رشته ها از ریاضی تا فیزیک و از رایانه تا کشاورزی به اختراع و اکتشاف می پردازند و این کشورها منافع کلانی از بابت اکتشافات، اختراعات و نوآوری های ایرانیان بدست می آورند.
با این پیش زمینه، تولید در کشورمان به پیوستهای گوناگونی نیاز دارد که همه ساله این پیوستها تعریف و مدیریت اقتصادی کشور بر محور آنها پایه گذاری می شود و به جلو می رود. سال 1401 دانش بنیان به تولید پیوست شد که خوشبختانه در همان سال قراردادهای بزرگی بین شرکتهای دانش بنیان با تولیدکنندگان در عرصه های گوناگون از نفت و گاز تا فولاد و مس بسته شد و توانستیم از توان شرکتهای دانش بنیان نهایت بهره را بگیریم. اما با پایان یافتن سال 1403 توجه به دانش بنیان بشدت کاهش یافت و بار دیگر بدنبال خرید ماشین آلات و تجهیزات از دیگر کشورها رفتیم.
خوشبختانه مجموعه های بزرگ که اعتقاد وافری به توان داخل داشتند، ارتباط خود را با دانش بنیان ها قطع نکردند و از بابت اعتمادی که به توان نیروهای داخلی داشتند، مانع خروج ارز و البته سودهای کلانی شدند که شرکت ملی صنایع مس ایران در صدر این مجموعه ها قرار دارد. در حالی که اکنون در سال 1404 با عنوان سرمایه گذاری برای تولید قرار داریم، نشست قرارگاه دانشبنیان و ساخت داخل با حضور مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران، جمعی از مدیران شرکت ملی مس و مسوولان جهاد دانشگاهی علم و صنعت برگزار شد.
آنچه در شرکت ملی صنایع مس ایران شاهد هستیم، توجه به نامگذاری تمامی سالها با محوریت تولید است. در حالی که سال جاری شاهد پیوست سرمایه به تولید هستیم، شرکت ملی صنایع مس ایران سالهاست در زمینه تولید سرمایه گذاری های کلانی داشته و همچنان نیز بر این رویکرد خود ادامه می دهد. برای اثبات این ادعا کافی است به سخنان غلامرضا شافعی رییس هیاتمدیره شرکت ملی صنایع مس ایران در نشست قرارگاه دانشبنیان و ساخت داخل توجه کنیم. شافعی با اشاره به در حال اجرا بودن ۲۳ طرح توسعهای در شرکت، بر لزوم استفاده از توان تخصصی داخلی به ویژه شرکتهای دانشبنیان در ساخت قطعات و تجهیزات تأکید کرد.
هنگامی که از 23 طرح توسعه در عرصه مس سخن به میان می آید، منظور طرح های دم دستی و پیش پا افتاد نیست و تمامی طرح های توسعه ای با سرمایه گذاری های کلان، اشتغالزایی بالا و تحولات گسترده ای در عرصه اقتصاد رقم می زند. بنابر این با نگاهی به عملکرد شرکت ملی مس، متوجه تحولات و اتفاقات مبارکی می شویم که در عرصه مس رقم خورده است.
البته این تمام ماجرا نیست و اظهارات رییس هیاتمدیره شرکت ملی صنایع مس ایران نشان می دهد که دقت و کیفیت تا چه اندازه اهمیت دارد. شافعی با بیان اینکه کیفیت و مهندسی دقیق در تولید قطعات داخلی اهمیت زیادی دارد گفت: ساخت داخل زمانی موفق خواهد بود که با حفظ کیفیت و قیمت رقابتی، جایگزین مناسبی برای محصولات خارجی باشد.
این اظهارات شافعی نشان می دهد که اگر شرکت ملی مس در یک عرصه وارد شده، بنای برندسازی دارد و قرار است آنچه با سرمایه شرکت ملی مس و بهره گیری از توان نیروهای داخلی تولید می شود، نه تنها نیاز داخلی را برطرف کند، بلکه آنچنان کیفیتی داشته باشد که برای همیشه نیاز به ماشین آلات و قطعات خارجی را پایان دهد. بی شک بنا بر این است که ماشین آلات و قطعات تولید داخل به بازارهای جهانی نیز صادر شود و در این عرصه نه تنها به ارزبری پایان دهیم، بلکه ارزآوری داشته باشیم.