اشتراک گذاری :
خبرداری؟ توجه به تولید در تمام اقتصادهای جهان اولویت بسیار برجستهای است آن هم در وضعیتی که مهمترین رکن توسعه صنعتی در کشورها را همین مهم در بر میگیرد که به فراخور وضعیت متفاوت جغرافیایی، زیرساختی، اقلیمی، ذخایر معدنی و بازار مصرف شرایط متفاوتی دارد. برای کشور معدن خیزی همچون ایران توجه به معادن کوچک و متوسط همچنین ایجاد ظرفیتهای نو برای سرمایهگذاری با محوریت معادن جدید و قدیمی، همگی اولویتهای بسیار مهم و قابلتوجهی هستند. بررسیها نشان میدهد در سالهای اخیر تلاشهای بسیاری برای رونق معادن و توسعه آنها ایجاد شده که بخش مهمی از آن را احیای معادن راکد تشکیل میدهد.
پیشتازی صنایع و معادن در رشد اقتصادی
نکته قابل توجه، مثبت شدن رشد در بخش کشاورزی است. در حالی که بخش کشاورزی در سال ۱۴۰۰ رشد منفی ۲.۶ درصد را در سال ۱۴۰۰ به ثبت رسانده بود، در سال ۱۴۰۱ توانسته رشد مثبت ۱.۱ درصدی را به ثمر برساند.
همچنین رشد بخش خدمات که در سال ۱۴۰۰ بعد از نفت بیشترین میزان را به ثبت رسانده بود در سال ۱۴۰۱ از میزان آن کاسته شده و به ۲.۷ درصد رسیده، در واقع خدمات در سال گذشته جای خود را به بخش صنایع و معادن داده است.
بخش صنایع و معادن در سال گذشته بیشترین افزایش میزان رشد تولید ناخالص نسبت به سال گذشته را به ثبت رسانده است، به طوری که از ۱.۱ در سال ۱۴۰۰ به رشد ۶.۵ در سال ۱۴۰۱ رسیده است.
رشد بخش نفت در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال قبل تغییر محسوسی نداشته و همچنان در کانال ۱۰ درصدی قرار دارد.
با توجه به وضعیت کلی اقتصاد، این آمار نشان میدهد اقتصاد کشور در سال گذشته نسبت به سال قبل با افزایش رشد اقتصادی همراه بوده است.
احیای معادن کلیدواژهای است که در سالهای اخیر بارها در مورد آن صحبت شده و به نظر میرسد مورد توجه قرار گرفته است. بازگرداندن معادن به روند استخراج و تولید میتواند آینده جذابی را برای توسعه مناطق مختلف کشور به همراه داشته باشد تا جایی که از این پس باید یکی از محرکهای توسعه مناطق مختلف کشور را همین راه اندازی معادن و توجه به تولید آنها برشمرد. نیاز به ماشین آلات جدید در کنار توجه به دانش فنی، اما دو فاکتور مهم در توسعه معدنی است اگرچه الزامات دیگری از جمله نیاز به بازار مصرف، تدارک زیرساختها همچنین اولویتهای جانبی همچون ضرورتهای زیست محیطی را باید جدی گرفت. توسعه معدنی برای کشوری همچون ایران از نان شب واجبتر است آن هم در وضعیتی که اغلب معادن کوچک و متوسط بوده و برای جذب سرمایهگذاری بخش خصوصی آماده است. این در حالی است که مقاومتهای مختلفی در برابر توسعه معادن وجود دارد که در مناطق مختلف کشور چهره متفاوتی دارد. به جرات باید گفت که توسعه معدنی را باید یک اصل برای توسعه کشور و رشد سرمایهگذاریها به شمار آورد که اگر به هر دلیل در این مسیر خللی وارد شود، توسعه صنعتی و معدنی کشور تحتالشعاع قرار خواهد گرفت، همان گونه که هم اکنون نیز شاهد این چرخه معیوب هستیم.
از زمان فعالیت اجرایی ایمیدرو (۱۳۸۱) تا پایان سال گذشته و با هدف توسعه بخش معدن و صنایع معدنی در کشور، با مشارکت بخش خصوصی در ۲۲۳ طرح در بخش زنجیره معدن و صنایع معدنی اعم از اکتشاف، استخراج، فرآوری و زیرساخت سرمایه گذاری شده است. ارزش سرمایه گذاری این تعداد طرح از ۲۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار فراتر رفت. همچنین ایمیدرو طی سال ۱۴۰۱، بیش از ۵۲۰ میلیون دلار طرح تکمیل و آماده افتتاح کرد.
هماز سوی دیگر براساس طرحهای قابل افتتاح در بخش معدن و صنایع معدنی توسط ایمیدرو و مشارکت بخش خصوصی، پیش بینی شده ارزش این طرح ها، از ابتدای فعالیت تا پایان سال ۱۴۰۸، به حدود ۲۷ میلیارد و ۴۷۴ میلیون دلار خواهد رسید.