اشتراک گذاری :
خبرداری؟ بی ثباتی اقتصادی به جدی ترین چالش برای اشخاص حقیقی و حقوقی تبدیل شده است. هیچ کس حتی از یک ثانیه دیگر خبر ندارد و در نتیجه نمی تواند برای آن برنامه ریزی مناسبی داشته باشد. در حالی که یک نفر در دفترخانه مشغول امضا برای فروش خانه است، نمی داند که اگر از دفترخانه بیرون بیاید، آیا می تواند همان را بخرد، معضلی که در مورد خودرو، طلا یا هر کالای دیگری وجود دارد. بدتر اینکه مردم نمی دانند غذایی که امروز در سفره هایشان ناچار به خوردن هستند، آیا می توانند همان را تهیه کنند؟
این شرایط برای یک تولید کننده بسیار عذاب آورتر است. تولیدکننده ای که با هزاران خون دل نیازهای تولید را گردهم آورده و محصول نهایی را تولید کرده، نمی داند که اگر این محصول را به بازار عرضه کند، آیا می تواند همان مواد تولید را با قیمت قبل خریداری کند یا باید عدد بیشتری برای خرید مواد تولید بپردازد.
واقعیت این است که افزایش قیمت ها به اندازه ای سریع اتفاق می افتد که تولیدکنندگان و فروشندگان اعتقاد دارند که اگر کالایشان را در انبار نگهداری کنند، مقرون به صرفه تر از آن است که بخواهند آن را بفروشند و برای جایگزین کردن آن، چندین برابر بپردازند. شاید این واقعیت تلخ درست باشد، اما نمی توان نیاز مردم را تامین نکرد.
این همه چالش در حالی صورت می گیرد که سرمایه در گردش جدی ترین چالش بنگاههای اقتصادی است. اگر بنگاه اقتصادی همزمان با فروش محصول تولیدی، بتواند مواد اولیه را خریداری و انبار کند، با خیال راحت می تواند گردش تولید را کنترل کند. برای این مهم، چشم امید تولیدکنندگان به تسهیلات بانکی است.
نقدینگی یک تیغ دولبه است. در شرایطی که نقدینگی می تواند به دلالی یا واسطه گری منجر شود و با ایجاد بازار کاذب، بحران اقتصادی را رقم بزند، چنانچه در اختیار تولید کننده و اقتصاد سالم قرار گیرد، باعث رشد و شکوفایی اقتصاد و زندگی مردم می شود. بنابر این تسهیلات بانکی نیز می تواند مفید یا مخرب باشد و چنانچه به اهلش واگذار نشود، تبعات بدی دارد.
اینکه تسهیلات پرداختی به تولیدکننده یا دلال واگذار شود، به شخصیت بانک بستگی دارد که تا چه اندازه حامی تولیدکننده واقعی باشد. بی شک تجربه و گذشته بانک توسعه تعاون نشان می دهد که همواره در مسیر حمایت از تولید با رویکرد تعاونی گام برداشته که آمار اعلامی نشانگر این باور مدیریت کلان بانک توسعه تعاون است به نوعی که تسهیلات تولید این بانک از ابتدای سال جاری تا پایان بهمن به 820 هزار میلیارد ریال رسید، آماری که نشان می دهد ۵۵ درصد تسهیلات پرداختی در ۱۱ ماه سال ۱۴۰۳ به بخش صنعت پرداخت شده است.
آمار دقیق بانک توسعه تعاون نشانگر توجه به فعالیت سالم در تمامی بخشهاست به نوعی که بخش خدمات با ۲۹ درصد، مسکن با ۶ درصد، کشاورزی با ۵ درصد و بازرگانی با 5 درصد در رتبههای بعدی سبد تسهیلات پرداختی بانک توسعه تعاون قرار دارند.
بانک توسعه تعاون تسهیلات پرداختی به بخش صنعت در ۱۱ ماه امسال را ۴۴۳ هزار میلیارد ریال اعلام کرده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۱۳۸ درصد رشد دارد.
اقتصاد در بخش خدمات رشد چشمگیری دارد و حدود 50 درصد اقتصاد در بخش خدمات فعال است. بنابر این باید مورد توجه جدی قرار گیرد. در این رابطه بانک توسعه تعاون اعلام کرده خدمات به عنوان دومین بخش تسهیلات گیرنده ۲۳۷ هزار میلیارد ریال از تسهیلات بانک توسعه تعاون بهرهمند شده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۶۷ درصد رشد داشته است.
مهمترین چالش کشور در بخش کشاورزی است. هر تغییراتی که در محصولات کشاورزی رقم بخورد، بسرعت جامعه را مشوش می کند. نگاهی به اخبار گران شدن سیب زمینی، برنج، گوجه فرنگی، پیاز، انواع میوه یا چالشهایی که در خرید گندم واقع می شود، بیانگر اهمیت بخش کشاورزی است. خوشبختانه بانک توسعه تعاون نگاه مثبتی به بخش کشاورزی داشته و تسهیلات پرداختی به بخش کشاورزی از ابتدای سال تا پایان بهمن به ۳۸ هزار میلیارد ریال رسیده که رشد ۱۶۷ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است.
بخش دیگری از تسهیلات بانک توسعه تعاون به بخش مسکن اختصاص یافته، اقدامی که در خور توجه است. آمارها حکایت از آن دارد که 65 صنعت بزرگ و صدها شغل به صورت مستقیم به ساخت و ساز مرتبط است و رکود یا رونق در مسکن، تاثیرات مستقیمی بر اقتصاد کشور می گذارد. در حالی که بانکها نسبت به پرداخت تسهیلات مسکن کوتاهی کرده اند، بانک توسعه تعاون در سال 1403 به میزان ۴۸ هزار میلیارد ریال تسهیلات مسکن پرداخته که بسیار اهمیت دارد.
بیشتربخوانید:
نگاه کلی به تسهیلات پردازی بانک توسعه تعاون نشان می دهد که ۲۱۸ هزار تولید کننده، کارآفرین و فعال اقتصادی از تسهیلات این بانک بهره مند شده اند.