اشتراک گذاری :
برای درمان کورتیزول بالا، مدیریت استرس از طریق مدیتیشن و تمرینات تنفسی، مصرف مکمل های غذایی مانند امگا 3، ویتامین C و منیزیم میتواند موثر باشد. همچنین داشتن یک سبک زندگی سالم به کاهش هورمون کورتیزول کمک می کند. راه های درمان کورتیزول بالا را در خبرداری بخوانید.
کورتیزول نوعی هورمون است که به دلیل نقش مهمی که در پاسخ بدن به استرس ایفا میکند، به عنوان هورمون استرس شناخته میشود. با این حال، کورتیزول تنها به استرس محدود نمیشود و نقشهای بیشتری در بدن دارد.
این هورمون استروئیدی توسط غدد فوق کلیوی تولید میشود. اکثر سلولهای بدن ما گیرندههای کورتیزول دارند و از این هورمون برای انجام عملکردهای متنوعی استفاده میکنند، از جمله:
اما اگر سطح کورتیزول در بدن شما به طور مداوم بالا باشد، ممکن است با عوارض جانبی منفی مواجه شوید. اختلالی که در آن سطح کورتیزول برای مدت طولانی بسیار بالا است، به نام سندروم کوشینگ شناخته میشود.
نوسانات خلقی
نوسانات خلقی مانند زودرنجی، افسردگی یا اضطراب بیش از حد معمول میتواند از نشانههای بالا بودن سطح کورتیزول در بدن باشد. اگرچه تجربهی گاهبهگاه احساسات منفی طبیعی است، اما اگر دائماً احساس غمگینی، افسردگی، عصبانیت یا اضطراب دارید، ممکن است این وضعیت ناشی از تأثیرات بلندمدت کورتیزول بر تولید سروتونین و دوپامین باشد. بهتر است با نشانههای کمبود سروتونین نیز آشنا شوید.
مشکلات خواب و کم خوابی
تولید کورتیزول به طور طبیعی صبحها بالا است تا به شما کمک کند بیدار و هوشیار شوید. اما افرادی که به طور مزمن غدد فوق کلیویشان بیش از حد کورتیزول تولید میکند، سطح کورتیزولشان دچار تغییر میشود. به این صورت که صبحها، هنگام بیدار شدن، به جای بالا بودن سطح کورتیزول، پایین است. این مسئله میتواند به مشکلات خواب منجر شود.
بالا رفتن وزن
یکی از نکات منفی در مورد کورتیزول این است که اشتها و ولع نسبت به خوراکیهای شیرین، پرکالری و حاوی کربوهیدرات را تحریک میکند. اگر سطح کورتیزول در بدن شما برای مدت طولانی بالا باشد، احتمالاً به خوردن خوراکیهای چرب و پرکالری علاقه بیشتری پیدا میکنید، که این امر میتواند منجر به افزایش وزن شود.
مشکلات گوارشی
بالا بودن سطح کورتیزول باعث میشود انرژی از سیستم گوارشی گرفته شود و تولید آنزیمهای ضروری برای هضم غذا و جذب مواد معدنی و مغذی کاهش یابد. این مسئله میتواند به مشکلات گوارشی منجر شود.
رویش مو در صورت زنان
یکی از نشانههای کورتیزول بالا در زنان، رویش مو در نواحی غیرمعمول مانند صورت است.
چین و چروک و پیری پوست
کورتیزول بالا فقط به درون بدن آسیب نمیزند، بلکه باعث کاهش رطوبت پوست و خشک شدن آن میشود. خشکی پوست منجر به ایجاد چین و چروک زودرس میشود. البته، مصرف برخی مواد غذایی میتواند به جلوگیری از چین و چروک و پیری پوست کمک کند.
احساس درد و ناراحتی به ویژه در ناحیه کمر
کورتیزول بالا میتواند منجر به احساس درد و ناراحتی، به خصوص در ناحیه کمر شود.
فشار خون بالا و بیماری قلبی
سطح بالای کورتیزول ممکن است ناشی از سبک زندگی پر استرس باشد. استرس زیاد میتواند منجر به افزایش فشار خون شود، که در نهایت شما را بیشتر در معرض خطر بیماریهای قلبی قرار میدهد.
افزایش آسیبپذیری در برابر عفونتها
کورتیزول میتواند کارایی سیستم ایمنی را تضعیف کند، مشابه تأثیرات منفی برخی اشتباهات دیگر که بر سیستم ایمنی اثر میگذارند.
پدیدار شدن خطوط بنفش و صورتی روی بدن
بالا بودن سطح کورتیزول ممکن است باعث پدیدار شدن خطوط بنفش و صورتی روی بدن شود، مشابه خطوطی که در بدن برخی زنان باردار دیده میشود.
در اغلب موارد، بهجز مواردی که علت آن مصرف داروهای استروئیدی است، علائم به تدریج گسترش مییابد. تشخیص معمولاً تا مدتها واضح نیست، زیرا ممکن است این علائم به دلیل مشکلات شایع دیگری نیز باشد.
کاهش سطح کورتیزول در بدن میتواند به بهبود سلامتی و کاهش علائم منفی ناشی از کورتیزول بالا کمک کند. در اینجا چند روش برای کاهش سطح کورتیزول آورده شده است:
۱. مدیریت استرس برای درمان کورتیزول بالا
۲. فعالیت بدنی منظم
۳. خواب کافی موثر بر درمان کورتیزول بالا
با توجه به این نکات و ایجاد تغییرات مثبت در سبک زندگی، میتوانید به کاهش سطح کورتیزول و بهبود سلامت کلی خود کمک کنید.
این اسیدها میتوانند به کاهش استرس و واکنشهای التهابی در بدن کمک کنند. یک تحقیق نشان داده است که استفاده از مکمل امگا 3 به مدت 3 هفته میتواند سطح کورتیزول خون و التهاب را کاهش داده و به کاهش علائم افسردگی کمک کند.
ویتامین C یک آنتیاکسیدان قوی است که با تقویت سیستم ایمنی به مقابله با استرس و التهاب کمک میکند. مطالعات نشان دادهاند که استفاده از مکمل ویتامین C بعد از استرسهای فیزیولوژیک میتواند سطح کورتیزول را کاهش دهد. همچنین ورزشکاران استقامتی میتوانند قبل از شروع تمرینات از این ویتامین استفاده کنند تا مقدار تولید کورتیزول کنترل شود.
گلوتامین یک اسید آمینه است که نقش مهمی در بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن دارد. این اسید آمینه با ارتقاء سیستم ایمنی بدن به کاهش استرس و التهاب کمک میکند و سبب میشود کورتیزول کمتر ترشح شود و سطح آن در خون کاهش یابد. سطوح بالای کورتیزول میتواند ذخایر گلوتامین بدن را کاهش دهد، بنابراین در شرایط استرسهای فیزیولوژیک و تروما نیاز به گلوتامین افزایش پیدا میکند.
مصرف مکملهای BCAA میتواند غلظت کورتیزول را در طول زمان کاهش دهد. این مکملها میتوانند استرس به وجود آمده توسط ورزشهای با شدت بالا را کاهش داده و میزان تولید کورتیزول را کم کنند.
بدن میتواند از BCAA به عنوان سوخت استفاده کرده و از تحلیل عضلات جلوگیری کند. مطالعات نشان میدهد که مصرف مکمل BCAA میتواند سطح کورتیزول خون را بعد از ورزش کاهش دهد.
مقادیر کافی منیزیم در خون میتواند از ساخته شدن کورتیزول جلوگیری کند. منیزیم با کاهش استرس، شرایطی که سبب ترشح کورتیزول میشود را از بین میبرد و سطح کورتیزول خون را پایین نگه میدارد.