اشتراک گذاری :
به نقل از پول نیوز، از هنگامی که نفت در ایران کشف شد، همواره معضل جدی خام فروشی دست از سر این سرمایه ملی برنداشته و در حالی که فراورده های بسیاری از نفت و گاز بدست می آید، همچنان به فروش نفت خام افتخار می کنیم. در حالی نفت به عنوان هدف اصلی تحریم های غیر انسانی، از سوی آمریکا مطرح می شود که با اعلام آمارهای بزرگ، افتخار می کنیم که توانسته ایم تحریم ها را دور بزنیم تا همچنان خام فروشی نفت را دنبال کنیم.
اگرچه رتبه های اول تا سوم جهانی در زمینه ذخایر نفت و گاز را داریم، اما با قدرت خام فروشی می کنیم تا نفت این ذخیره بزرگ خدادادی را که می تواند صدها برابر ارزش افزوده داشته باشد، اشتغالزایی کند، مواد اولیه مورد نیاز کشور را تامین کند و به درآمدزایی ارزی منجر شود را به ارزانترین قیمت بفروشیم.
خوشبختانه امکان ایجاد صنایع پایین دستی صنعت نفت را داریم که بعد از بنزین و گازوییل، پتروشیمی ارزشمندترین صنعت پایین دستی نفت است. اگر به صنعت پتروشیمی بها بدهیم، می توانیم محصولات و فراورده های پتروشیمی که می توان بدون نگرانی از تحریم ها، به چندین برابر قیمت نفت در بازارهای جهانی فروخت، با قدرت تولید کنیم. فقط باید به صنعت پتروشیمی اهمیت دهیم و از آن حمایت کنیم.
در حال حاضر 68 مجتمع پتروشیمی در کشور فعال هستند که ظرفیت تولید نزدیک به 100 میلیون تن انواع محصولات و فراورده های پتروشیمی دارند. مهمتر آنکه تعداد قابل توجهی طرح های توسعه ای پیش بینی شده که می تواند در آینده نه چندان دور ظرفیت تولید را به دو برابر تولید موجود افزایش دهد.اگرچه اعداد و ارقام امیدوار کننده است، اما کافی نیست و باید پله های ترقی و توسعه را با سرعت و قدرت بیشتری طی کنیم.
خوشبختانه شرکتهای پتروشیمی موجود با تمام توان پیشرفت داشته و توسعه را در دستور کار قرار داده اند که یکی از مهمترین پروژه های مهم صنعت پتروشیمی پروژه «ای.بی.اس.رابر» (ABS/RUBBER) شرکت پاد جم زیر مجموعه پتروشیمی جم است. نهایی شدن این طرح می تواند ارزش افزوده بسیاری برای پتروشیمی جم ایجاد کند و این شرکت را برای سالهای متمادی در رتبه های بالای صنعت پتروشیمی قرار دهد. افزون بر آن پروژه «ای.بی.اس.رابر» در اقتصاد کشور نیز تاثیرات چشمگیری خواهد داشت و در کنار اشتغالزایی، ارز آوری قابل توجهی را نصیب کشور می کند.
همچنین بخوانید: پتروشیمی جم در قله بهداشت، ایمنی و محیط زیست
مهندسی پایه این طرح به وسیله شرکت Tecnimont انجام شده و طبق طراحی درنظر گرفته شده، مجتمع پلیمری ۹ گرید گوناگون ABS و ۳ محصول متفاوت Rubber در ۷ گرید گوناگون (برای اولین بار و به صورت انحصاری در ایران) با بالاترین کیفیت را تولید خواهد کرد.
بی شک خوراک، اصلی ترین چالش پتروشیمی هاست که طرح توسعه پتروشیمی جم در این زمینه نیز مشکلی ندارد و خوراکهای این پروژه شامل “استایرین” به میزان ۱۵۲هزار تن در سال است که از طریق خط لوله از مجتمع پتروشیمی پارس تامین و بوتادین به مقدار ۵۴ هزار تن در سال که آن نیز از طریق خط لوله از مجتمع پتروشیمی جم تامین می شود. تنها گزینه این پروژه که نیاز به خوراک خارجی دارد، تولید آکریلونیتریل به میزان ۴۷ هزار تن در سال است که خوراک آن از خارج کشور تأمین میشود. نکته مهمتر اینکه تمامی سرویسهای جانبی این مجتمع از طریق خط لوله از مجتمع پروشیمی دماوند تامین خواهد شد.
با توجه به اهمیتی که پروژه «ای.بی.اس.رابر» برای اقتصاد کشور و البته سهامداران پتروشیمی جم دارد، انتظار می رود هرچه سریعتر به بهره برداری برسد، اما این پروژه با دشواری های بسیار اقتصادی و بین المللی دست به گریبان بوده و نزدیک به 90 درصد پیشرفت فیزیکی دارد که انتظار می رود 10 درصد باقیمانده نیز هرچه سریعتر به بهره برداری برسد.
بدلیل اهمیتی که پروژه «ای.بی.اس.رابر» دارد، در گزارش مجمع پتروشیمی جم که از سوی محمدهاشم نجفی اردکانی مدیر عامل شرکت به سهامداران پتروشیمی جم ارایه شد، به عنوان اولویت های برتر سال جاری مورد تاکید قرار گرفت. نجفی با تاکید بر اینکه پتروشیمی جم به تمرکز استراتژیک بر کاهش قیمت تمام شده، توسعه بازارهای صادراتی، اصلاح ساختار تولید و ورود به حوزه هوش مصنوعی گفت: اولویت های کلیدی شرکت پتروشیمی جم در سال ۱۴۰۴ اجرای پروژه های «ای.بی.اس.رابر» و طرح پلیمر کنگان با تکیه بر منابع داخلی است.