اشتراک گذاری :
خبرداری؟ سناتور جیم ریش، یک عضو جمهوریخواه کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا در صفحه توییترش به تحریم افراد و نهادهای مرتبط با برنامه موشکی ایران واکنش نشان داد.
ریش، با یادآوری این که ممنوعیتها علیه موشکهای بالستیک ایران در ماه اکتبر سال جاری میلادی منقضی میشوند، گفت: «به غروب خطرناک دیگری از برجام نزدیک میشویم.»
منظور سناتور آمریکایی از «غروب خطرناک دیگری از برجام» به این موضوع است که توافق هستهای(برجام) و قطعنامه ۲۲۳۱ شامل محدودیتهای هستهای و غیرهستهای برای ایران بود. برخی از این محدودیتها تاریخ انقضای معینی دارند که مقامات و رسانههای غربی از آن به عنوان بندهای غروب (Sunset Clauses) برجام یاد میکنند.
ایران در مهر ۱۳۹۴(اکتبر ۲۰۱۵) به طور رسمی توافق هستهای را پذیرفت.
مهر ۱۳۹۹ (اکتبر ۲۰۲۰) یکی از بندهای غروب اجرایی شد و تحریم تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران برداشته شد. همچنین ممنوعیت سازمان ملل برای اعطای ویزای کشورهای جهان به اشخاص حاضر در برنامه هستهای، موشکی یا هر صنعت دفاعی ایران در این تاریخ به پایان رسید.
اندیشکده موسوم به موسسه صلح ایالات متحده (USIP) تاریخ پایان تعدادی از محدودیتهای برجام علیه ایران را فهرست کرده است. بخشی از آن در تاریخ مهر ۱۴۰۲ (اکتبر ۲۰۲۳) به پایان میرسد که از قرار ذیل است:
۱: برداشتن محدودیتهای سازمان ملل در زمینه تحقیق و توسعه (R&D) و تولید موشکهای بالستیک ایران که قابلیت حمل کلاهک اتمی دارند.
۲: سازمان ملل ممنوعیت واردات و صادرات فناوری مرتبط با صنایع موشکی نظیر موشک و پهپاد با برد ۳۰۰ کیلومتر (۱۸۶ مایل) یا بیشتر را برمیدارد.
۳: آمریکا طبق برجام ملزم به درخواست قانونی از کنگره (لایحه) برای پایان دادن به تحریم بخشهای اقتصادی است که به عنوان بخشی از توافق هستهای آن را تعلیق (Suspend) کرده بود.
۴: ایالات متحده ملزم به حذف (Remove) تحریم برخی از افراد و نهادهای مرتبط با برنامه هستهای ایران است.
۵: اتحادیه اروپا باید تحریمهای باقیمانده خود علیه برنامه هستهای ایران را بردارد.
این سناتور آمریکایی با اشاره به تحریمهای جدید افزود: «در شرایطی که تحریمهای امروز(شامگاه سهشنبه)، یک شروع محسوب میشود، دولت جو بایدن گرفتار شده و نتوانسته است استراتژی گستردهتری در مورد ایران ارائه دهد.»
وزارت خزانهداری آمریکا با صدور بیانیهای اعلام کرد که چندین شخص و نهاد واقع در ایران، چین و هنگ کنگ را به اتهام حمایت از برنامههای نظامی و موشکی ایران در لیست تحریمهای خود قرار داده است.
خزانهداری در بیانیه خود مدعی شده که این شبکه درحال تبادل و تسهیل خریداری قطعات و فناوریهای حساس و حیاتی برای توسعه برنامه موشکهای بالیستیک ایران بوده است.
برایان نلسون، معاون وزیر خزانهداری آمریکا در امور اطلاعات مالی و تروریسم در بیانیهای گفت: ایالات متحده به هدف قرار دادن شبکههای غیرقانونی که به طور مخفیانه از تولید موشکهای بالیستیک و دیگر برنامههای نظامی ایران حمایت میکنند، ادامه میدهد.
داوود دامغانی، قاسم حقیقت و صنایع الکترونیک ایران از جمله اشخاص و نهادهای تحریم شده ایرانی توسط وزارت خزانهداری آمریکا هستند.