اشتراک گذاری :
خبرداری؟ زمزمههای خروج ایران از لیست سیاه FATF با رویکار آمدن دولت چهاردهم قوت گرفت و به نظر میرسد وزیر اقتصاد و رئیس جمهور عزم جدی برای این کار دارند.
فرید دیارزاد اقتصاددان و کارشناس بینالملل در اینباره به خبرنگار خبرداری گفت: خروج از این لیست از جهات زیادی تاثیر مستقیمی روی اقتصاد کشور و معیشت مردم خواهد گذاشت؛ ضمن اینکه تحریمها را تا حد بسیار زیادی بی اثر خواهد کرد و د بسیاری از کشور بدون اعتنا به تحریمهای آمریکا، با کشور ما تجارت خواهند کرد.
وی ادامه داد: در حال حاضر حتی کشورهایی مانند چین و روسیه نیز به دلیل قرار داشتند نا م ایران در لیست سیاه FATF، در بسیاری از حوزهها تمایلی به برقراری ارتباط تجاری با کشور ما ندارند و این موضوع آسیب جدی به اقتصاد وارد کرده است.
ایران در حالحاضر در فهرست سیاه FATF قرار دارد. این بدان معناست که FATF کشورهای عضو و سایر حوزههای قضایی را تشویق میکند که تدابیر متقابلرا علیه ایران بهکار گیرند.
این وضعیت منجر به محدودیتهای گستردهای در دسترسی ایران به بازارهای مالی و بانکی بینالمللی شدهاست.
به دلیل این محدودیتها، بانکها و موسسات مالی بینالمللی از همکاری با ایران خودداری میکنند تا از پیامدهای احتمالی تحریمها و اقدامات تنبیهی جلوگیری کنند، اما ایران در سالهای اخیر تلاشهای زیادی برای همگامی با توصیههای FATF انجام دادهاست.
تولید ناخالص داخلی، یک شاخص اقتصادی است که مجموع ارزش پولی همه کالاها و خدمات نهایی تولیدشده در یک کشور یا منطقه را در یک دوره زمانی مشخص نشان میدهد.
کشورهای عضو FATF، به دلیل اقتصادهای بزرگ و پیشرفتهای که دارند، نقش مهمی در تولید ناخالص داخلی جهانی ایفا میکنند. طبق دادههای بانک جهانی، کشورهای عضو FATF که شامل اقتصادهای بزرگی مانند ایالاتمتحده، چین، اتحادیه اروپا، ژاپن و سایر کشورهای پیشرفته هستند، تقریبا ۸۵درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی را تشکیل میدهند.
براساس این دادهها، GDP جهانی در سال۲۰۲۳ تقریبا ۱۰۵تریلیون دلار بودهاست که کشورهای عضو FATF حدود ۹۰تریلیون دلار از GDP جهانی را تشکیل میدهند.
همچنین سایرکشورها که در لیست خاکستری و تحتنظارت گروه ویژه اقدام مالی قراردارند، تقریبا ۱۴.۶درصد GDP جهانی را تشکیل میدهند. این آمار نشاندهنده تاثیر عظیم این کشورها بر اقتصاد جهانی است. ایران بهعنوان یکی از کشورهای مهم در منطقه خاورمیانه، با چالشهای جدی در زمینه مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم مواجه است. FATF از سال۲۰۰۹ ایران را به دلیل عدمهمگامی با استانداردهای جهانی در لیست کشورهایی قرارداده که نیاز به اقدامات متقابلدارند. .
این وضعیت نهتنها بر روابط بانکی و مالی ایران با سایر کشورها تاثیر منفی داشتهاست، بلکه بر جذب سرمایهگذاری خارجی و توسعه اقتصادی کشور نیز موثر بودهاست.
در سالهای اخیر، ایران اقداماتی برای پیوستن به FATF و اصلاح قوانین داخلی خود انجام دادهاست، اما هنوز برخی مسائل و موانع قانونی و سیاسی مانع از عضویت کامل ایران شدهاند. بررسی دقیق عضویت ایران در FATF، مزایا و معایب آن و تحلیل تبعات اقتصادی و سیاسی این عضویت، میتواند به تصمیمگیریهای بهتر و موثرتر در این زمینه کمک کند.