اشتراک گذاری :
بانک ایران زمین با دریافت مجوز تأسیس “صندوق سرمایه گذاری املاک و مستغلات” و “صندوق سرمایه گذاری زمین و ساختمان” گام بلندی در ساماندهی مسکن برداشت.
یکی از بزرگترین چالشهایی که اقتصاد کشور را تهدید می کند، اموال مازادی است که در اختیار بخشهای دولتی از جمله بانکها قرار دارد. این اموال به جای آنکه در مسیر اقتصاد مولد قرار گیرد و تحول آفرین باشد، به صورت اموال بلوکه شده درآمده و نه تنها در بسیاری از موارد استفاده خاصی از آنها نمی شود، بلکه هزینه نگهداری آنها بار سنگینی بر درآمد موسسات است.
مهمتر آنکه بر تورم در آن بخش دامن می زند، زیرا اموالی که باید در جریان بخشی از اقتصاد قرار گیرد، راکد شده و احتکار را رقم زده است. از سوی دیگر بدلیل آنکه در آن بخش با محدودیت رو به رو هستیم و امکان تامین آن مورد وجود ندارد، همان بخش را به چالش می کشد.
با نگاهی به معضل اقتصادی کشور در بخشهای گوناگون، متوجه می شویم مسکن جدی ترین معضل اقتصاد است. از آنجا که انسانها به سرپناه نیاز دارند، کمبود مسکن که ریشه در محدودیت ساخت داشته، مشکلات بسیاری برای مردم ایجاد کرده که اجاره نشینی بدترین معضل است.
از آنجا که مساله اول در ساخت مسکن، زمین است و زمین بخش قابل توجهی از قیمت مسکن را شامل می شود، هرگاه که در تامین زمین موفق عمل کردیم، مشکل مسکن بسیاری از خانوارها حل شده که نمونه آن را در مسکن مهر شاهد بودیم. اما برای ساخت مسکن مهر ناچار به رفتن در بیابانها شدیم که مشکلات بسیاری را برای تامین نیازهای اولیه زندگی رقم زد.
بانکها همواره در قالب تسهیلات پردازی، وثیقه هایی دریافت می کنند که عمده ترین آنها، املاک و مستقلات است و هنگامی که تسهیلات گیرنده از عهده پرداخت اقساط بر نمی آید، بانک وثیقه را مصادره می کند. این امر باعث می شود خانه، ویلا، کارخانه و دارایی های بسیاری در مالکیت بانک قرار گیرد و چون بانک برای این املاک برنامه خاصی ندارد، رها و متروک می شود که نمونه آن کارخانه ها و زمین های بسیاری را در گوشه کنار کشور مشاهده می کنیم.
اما از هنگامی که مجلس شورای اسلامی دستگاههای دولتی را مکلف به واگذاری املاک مازاد کرد، بانکها در قالب مزایده های متعدد اقدام به واگذاری این املاک کردند که در نهایت به زیان بانک تمام می شود، زیرا املاک و مستقلاتی که بانک در اختیار دارد، بزرگ است و پول زیادی می خواهد که از عهده و توان مردم برای خرید بر نمی آید. به همین دلیل باید به نوعی تبدیل به احسن شود که خرید آن برای مردم عادی میسر شود.
از آنجا که مردم با مشکل مسکن رو به رو هستند، مجلس شورای اسلامی قانون جهش تولید مسکن را تعریف کرد که با وجود نگاه همه جانبه در این قانون، اما هنوز شاهد تاثیرات آن نیستیم. اما بانک ایران زمین با تیزهوشی اقدام به تاسیس دو صندوق کرد تا بتواند درآمدزایی و رونق بیشتری را رقم بزند. بانک ایران زمین اعلام کرد که با عنایت به تصویب قانون جهش تولید مسکن و تکلیف بانک ها نسبت به اعطای تسهیلات، بانک ایران زمین در راستای مولدسازی اموال مازاد خود و بهبود شاخص های کیفی بانک، مجوز تأسیس “صندوق سرمایه گذاری املاک و مستغلات” و “صندوق سرمایه گذاری زمین و ساختمان” را از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران دریافت کرد.
بانک ایران زمین در این زمینه تحقیق و بررسی کرده، دو صندوق را تعریف کرده، مجوز آن را از بانک مرکزی برداشته و گام اول را با درایت و آینده نگری برداشته و برای فعال کردن این صندوقها، در انتظار مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار برای تأسیس و فعالیت صندوق های مذکور است.
صندوقهای املاک و مستغلات یکی از ابزارهای کارآمد سرمایهگذاری بوده و در کشورهای مختلف با استقبال سرمایهگذاران روبهرو شده است و کارشناسان حوزه اقتصاد معتقدند که این صندوقها ظرفیت بالقوه بالایی دارند و به زودی جایگاه مطلوبی در کشور پیدا خواهد کرد. به نظر می رسد بانکها باید در این مسیر گام بردارند و با الگو گرفتن از بانک ایران زمین، به مولد سازی درست و منطقی اموال مازاد خود دست یابند.