اشتراک گذاری :
یادداشتی از بهناز حکیمانه مدرس دانشگاه؛ کنفرانس بینالمللی آستانا در قزاقستان به منظور یافتن راه حلی برای چالشهای جهانی با حضور نمایندگان عالی رتبه و رهبران دولتی مهمانان برجسته و سخنرانان شناخته شده از ۸ تا ۹ ماه جون در آستانه پایتخت قزاقستان به میزبانی رئیس جمهور قاسم جومارت توکایف برگزار شد در پاسخ به قطبیت رو به رشد و تقسیم ژئوپلیتیکی در جامعه بین المللی در آستانه دولت قزاقستان ابتکار جدید را برای متحد کردن تلاشهای جهانی در رسیدگی به چالشهای کلیدی اتخاذ کرده است. به مناسبت همه پرسی قانون اساسی که اعتبار بینالمللی قزاقستان و تقویت کرد کنفرانس بین المللی آستارا به رهبری رئیس جمهور قزاقستان بیش از هزار نفر نماینده از نهادهای دولتی دانشگاهها و بخشهای تجاری رهبران دولتی و سازمانهای بین المللی تجارت و کسب و کارها دانشمندان دیپلماتها خبرنگاران برندگان جایزه نوبل را گردهم آورد این رویداد برای ۸ تا ۹ قران در پایتخت این کشور برنامه ریزی شد و نمایندگان برجسته از ۱۰۰ کشور در این کنفرانس حضور داشتند تا به دنبال راه حلهای نوآورانه و خلاق برای مسائلی، چون تغییرات آب و هوایی کمبود مواد غذایی و امنیت انرژی باشند.
این سازمان با هدایت ماموریت مقابله با چالشها از طریق گفتگو به سوی همکاری، رونق و پیشرفت به دنبال بازسازی فرهنگی چند جانبه گرایی در جهان است و به صداهایی که اغلب در عرصه بین المللی به حاشیه رانده میشوند اهمیت میدهد. در طی این دو روز دراین مجمع بیش از ۴۰ جلسه، گفتگوی غیر رسمی و موارد دیگر برای حل چالشهای جهانی در ۴ بعد کلیدی مورد بحث قرار گرفت؛ که شامل ۱. سیاست خارجی و امنیت بین الملل، ۲. توسعه و پایداری بین المللی، ۳. انرژی و تغییرات آب و هوا، ۴. اقتصاد وامور مالی مورد بحث قرار گرفت.
کنفرانس بین المللی آستانا بستری عالی را برای نمایندگان سراسر کشورها فراهم آورد تا بهترین تجریبات و راه و حلهای نوآورانه خود را با جامعه بین المللی به اشتراک بگذارند. ماموریت AIF فراتر از مرزهاست ونقش آن به عنوان یک پلت فرم جهانی، امکان شناسایی راه حلهای عملی برای چالشهای اجتماعی، با پتانسیل شکل دهی به بحثهای عمومی وتاثیر گذاری بر روایتهای ژیوپلیتیک را فراهم میکند. این جلسات عمومی بر وضعیت فعلی جهان ومسیرهای بالقوه رو به رشد به سوی صلح و پیشرفت اقتصادی تمرکز دارد.
سخنرانان برجسته شامل سران کشورها، نمایندگان دولتها و مدیران اجرایی سازمانهای بین المللی از جمله سازمان ملل و دبیر کل آن ورییس سازمان تجارت جهانی خانم اونجو ایوالا است. بینش و گفتمان آنها گفتگوهای گستردهتر مجمع را شکل داده است.
CNN وسازمان ملل به عنوان شریک استراتژیک این انجمن مطح شدهاند. سازمان ملل حمایت خود را از این کنفرانس به صورت ارایه سخنرانان سطح بالا نشان داده است. CNN میز گردهایی که توسط متخصصان مشهور رسانهای مانند علی اصلان مجری سابق CNN، استفان کول بی بی سی سابق صورت داد که کاوشی برای حل تنشهای جهانی، امنیت غذایی جهان واطلاعات نادرست در رسانههای اجتماعی و تاثیرات آن است. مجری CNN سخنران این مجموعه است که جلسه نشست عمومی را تعدیل کرد و به تقویت تبادلات معنا دارو غنی کردن بحثها پرداخت.
تمرکز ویژه این کنفرانس بر اهداف توسعه پایدار SDG در قزاقستان و اصول همکاری موثر مظهر تعهد این کنفرانس به جمله (هیچ کس را پشت سرت نگذار است.) میباشد و از طریق این بحثها کنفرانس بین المللی آستانا به عنوان یک کاتالیزور در جهت ترویج گفتگو و همکاری در جهت چالشهای جهانی مطرح شد.
همه پرسی قانون اساسی در ۶ جون ۲۰۲۲ راه را برای افزایش به رسمیت شناختن جهانی قزاقستان رقم زد. دقیقا یک سال بعد مجمع بین المللی آستانا راه اندازی شده که گواهی بر اعتبار روز افزون ملت است که نقش فعال آن را در جامعه بین المللی برجسته میکند.
این مشارکت به تضمین پوشش گستردهای از تالار گفتمان پرداخت. به مخاطبین گستردهای رسید ونقش موثری برای تسهیل راه حلهای پیشنهادی و انتشارایدهها ایفا کرد.
در اینجا نکات کلیدی کنفرانس بین المللی آستانا را متذکر میشوم:
مجمع بین المللی آستانا یک پلت فرم محاورهای است که به منظور موارد زیرانجام شده است:
مورد اول اینکه به طورشفافی به محاوره موقعیت جهانی میپردازد.
دوم اینکه چالشهای اصلی و بحرانهایی که جهان با آن مواجه است را شناسایی کرده وبا این چالشها در قالب دیالوگ و محاوره وهمکاری دوجانبه مواجه شده وبه تجدید وباز یابی فرهنگ کلی چند جانبه گرایی پرداخته است.
چند جانبه گرایی توسط اصول سازمان ملل پایه ریزی شده است وراهی موثر برای مواجه شدن با چالش هاست. مجمع بین المللی آستانا فضایی برای محاوره در جهت مواجه شدن با چالشهای مشترک است که به همکاری و توسعه وپیشرفت منجر میشود.
سازمان ملل به عنوان تنها سازمان جهانی است که در جهت گسترش روابط دوستانه بین کشورها و رسیدن به هماهنگی وهمکاری در عملکرد مللها عمل میکند و لازم است صدای نمایندگان با قدرت متوسط در شورای امنیت سازمان ملل تقویت وشنیده شود. در حالی که فشارها و تنشهای ژئوپلیتیکی ما را ازهم جدا میسازد در چنین زمانی مجمع بین المللی آستانا فرصتی دیگررا برای با هم بودن و مشارکت دو جانبه فراهم آورده است. کشور قزاقستان همواره راه تجاری و نقطه عطفی بین شرق و غرب و شمال و جنوب بوده و علی رغم دگرگونیهای شدید ژئوپلیتیکی قزاقستان به عنوان یک موتور اقتصادی در آسیای مرکزی مطرح شده و به طوری که همچنان به جذب سرمایه خارجی ادامه داده است و محیطی استثنایی برای انجام تجارت در قزاقستان فراهم نموده است. سال گذشته قزاقستان ۴۰ درصد افزایش صادرات داشت و این در حالی است که بخش مهمی از GDP یا تولید ناخالص داخلی این کشور از بخش انرژی دریافت میشود. کریدور میانی قزاقستان (راه حمل و نقل بین الملی دریای خزر) چین را به اروپا پیوند میدهد و فرصتی جدید برای تجارت وسرمایه گذاری مطرح میکند. این کریدور زمان حمل ونقل کالا را از طریق اقیانوس هند به نصف کاهش میدهد.