اشتراک گذاری :
خبرداری؟ براساس آخرین آمار سرانه مصرف برنج در ایران به ازای هر فرد حدود 35 کیلوگرم است و این درحالی است که این عدد در سال 1390 حدود 45 کیلوگرم بوده است.
کاهش مصرف سرانه برنج داخلی در این بازه زمانی در حالی ثبت شده که ایران با دارا بودن 4 درصد از سطح زیرکشت برنج جهان، در رتبه بیست و هشتم تولید این محصول قرار دارد. بطوریکه در سال زراعی 98-99 معادل 2 میلیون و 400 هزارتن برنج سفید از حدود 4 میلیون تن شلتوک در سطح 700 هزار هکتار اراضی شالی زاری (عمدتا در مازندران، گیلان، گلستان و خوزستان) تولید شده است. اما شرایط خشکسالی سال جاری تولید برنج داخل را در مقایسه با سال های قبل تحت تاثیر قرار داده است. از سوی دیگر بر اساس آمار وزارت جهاد کشاورزی، ضریب خودکفایی برنج تولیدی درایران طی ده سال اخیر معادل 64.3 درصد بوده است که نشان از وجود ظرفیت مناسب برای تامین بخش عمده ا از نیاز کشور با اتکاء به تولید داخلی دارد.
به گفته سخنگو و معاون انجمن واردکنندگان برنج ایران با وجود تقاضا در بازار، دهها هزار تن برنج در گمرکات کشور معطل مانده است.
کاهش حجم ۴۰ درصدی واردات سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ و متعاقب آن، افت حدود ۲۰ درصدی در ۴ ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته، به کمبود برنج خارجی در بازار دامن زده است.
در ماههای گذشته به دلیل تقاضای قابل توجه در بازار، محمولههای ترخیص شده قبلی، بدون توقف در انبارها مستقیماً از گمرکات روانه بازار مصرف شد.
به دلیل بازگشایی دیرهنگام ثبت سفارش و از طرفی ترافیک سنگین محمولههای دیگر و کمبود کشتی و کانتینر، فرصت چندانی برای رسیدن این محمولهها به کشور تا پایان تیر ماه فراهم نشد.
در حال حاضر دهها هزار تن برنج در گمرکات کشور در معرض گرمای شدید قرار دارند و حتی محمولههایی که تا ۳۱ تیر ماه به کشور رسیده، علیرغم صدور مصوبه کارگروه تنظیم بازار، اجازه خروج نیافته و تداوم این شرایط علاوه بر تحمیل هزینههای گزاف به واردکننده از قبیل استهلاک سرمایه، از بین رفتن کالا، دموراژ و هزینه تصاعدی انبارداری، میتواند به رسوب گسترده کالا و از طرف دیگر به کمبود و افزایش قیمت برنج وارداتی و به تبع آن ایرانی منجر شود.
به دلیل وجود مزیت اقتصادی در قیمت برنج خارجی، ۶ دهک کم برخوردار کشور، مخاطب مستقیم مصرف آن هستند و در نبود برنج وارداتی حتی اگر به میزان کل نیاز هم برنج ایرانی در دسترس باشد، اما به دلیل هزینه بالای تمام شده و به تبع قیمت بالاتر آن، تقاضای مصرف نوع خارجی آن به سوی سایر کالاهای جایگزین متمایل میشود که ناشی از قدرت نازل خرید بوده و این اتفاق عملاً باعث بر هم خوردن تعادل در بازارها میشود؛ از این رو وجود برنج وارداتی به نوعی تعدیل کننده قیمت در بازارهای موازی نیز به شمار میرود و نمیتوان نقش مهم این کالای اساسی را نادیده گرفت.
علت کاهش سرانه مصرف چیست؟
محمدرضا مصلحی کارشناس تغذیه درباره علت کم شدن مصرف برنج در بین ایرانیها گفت: بدون شک افزایش چشمگیر قیمت انواع برنج عامل این اتفاق است.
وی ادامه داد: برنج سرشار از کربوهیدرات است که حذف کاهش آن در سفرههای مردم میتواند مشکلاتی را برای سلامتی به وجود آورد.
به گفته مصلحی، کربوهیدراتها برای سلامت متابولیسم و عملکرد فیزیکی مهم هستند. با کمبود کربوهیدرات در بدن، افراد به مشکلاتی متابولیکی، بدخوابی، تهوع و عملکرد ضعیف ذهنی دچار میشوند و در بلند مدت عوارض جبرانناپزیری دارد.