اشتراک گذاری :
خبرداری؟ جمعیت کره زمین بر مدار افزایش قرار دارد و از مرز هشت میلیارد و 180 میلیون تن گذشته است. افزایش جمعیت موافقان و مخالفان بسیاری دارد اما حامیان کنترل جمعیت بیشتر از موافقان افزایش جمعیت است. اگرچه اکتشافات پزشکی باعث شده بسیاری از بیماری ها که زمانی عامل جدی مرگ و میر بود، مدیریت شود، اما کاهش مرگ و میر بحران سالمندی را رقم زده است.
بحران افزایش جمعیت
افزایش جمعیت، نیاز به افزایش تولید را با جدیت مطرح می کند، زیرا باید پاسخگوی نیاز مصرفی بود که در نتیجه افزایش جمعیت رقم خورده است. برای آنکه تولید متناسب با نیاز جامعه بالا برود، باید از فناوری های روز بهره گرفت تا بتوان بر میزان تولید افزود. اما بزرگترین چالشی که امروزه جهان را تهدید می کند، آلودگی های ناشی از تولید است. آمارها حکایت از ان دارد که روزهای سالم در طول سال بسیار اندک است، به نوعی که در تازه ترین آمار اعلام شده در مورد کلانشهر تهران، در سال گذشته تنها 10 روز هوای سالم داشته ایم و بقیه روزها در رتبه های گوناگون آلودگی بوده و در بسیاری از موارد مرگ آور توصیف شده است.
چالش آلودگی هوا
بیشتر آلودگی هوا ناشی از سوخت خودروهاست، اما آلودگی مختص هوا نیست و اشکال گوناگونی دارد که برای هر کدام، تعریف متفاوتی وجود دارد. آلودگی ناشی از زباله های خانگی، آلودگی صنایع، آلودگی زباله های اتمی و بسیاری از موارد باعث شده تا زندگی انسان روی زمین در معرض تهدید جدی قرار گیرد. در حالی که اصرار زیادی برای درمان بیماری ها وجود دارد، بسیاری از بیماری ها ناشی از آلودگی هایی است که بدست انسان رقم می خورد.
آلودگی جدی صنایع
اهمیت آلودگی صنایع به اندازه ای جدی است که اصطلاح صنعت سبز را مطرح کرده تا صنایع در مسیر تولید به سوی سالم سازی و کاهش آلودگی بروند. صنعت سبز شامل مجموعه بایدها و نبایدهایی است که به صنایع در صیانت از محیط زیست کمک میکند. اگر چه صنایع اهمیت قابل توجهی در رفع نیازهای انسان دارند، اما واقعیت دردناک، گسترش روز افزون صنایعی است که باعث تخریب جدی کرهی زمین و محیط زیست تمام موجودات زنده شده است.
بیشتربخوانید:
بازگشت به زندگی سنتی
بازگشت به زندگی سنتی از جمله رویکردهایی که با جدیت مطرح می شود، اما چنین چیزی در عمل امکان پذیر نیست. گزینه دیگر تعطیل کردن کارخانه ها و صنایع آلوده کننده است، اما این پیشنهاد نیز عملی نیست و انسان را در حالت آچمز قرار داده که با صنایع خداحافظی کنند یا به هر شکل ممکن، آلودگی آنها را مدیریت کنند. این وضعیت دانشمندان و فعالان محیط زیست را به چاره اندیشی وادار کرده که نتیجه بررسی، تحقیقات و پیشنهاد آنها به ارایه استانداردی با عنوان صنعت سبز منجر شده است.
استاندارد صنعت سبز
تحقیقات صنعت سبز به تهیه و تنظیم مجموعه قوانینی منجر شده که حذف و اصلاح بسیاری از رفتارهای پرخطر انسان علیه محیط زیست را مطرح می کند. این قوانین که استانداردی برای عملکرد صنایع تعریف کرده، کمک میکند تا علاوه بر زندگی سالم برای انسان، سایر موجودات زنده نیز از تهدیدهای انسانی در امان بمانند و خوب زندگی کنند.صنایع سبز به صنایعی گفته میشود که در تولیدات خود روشهای سازگار با محیط زیست را به کار میگیرند یا محصولات سازگار با محیط زیست تولید میکنند. توجه به صنایع سبز، باعث مخالفت گسترده با صنایع آلوده شده به نوعی که برخی از بانکهای جهانی به صنایعی که باعث آلودگی محیط زیست شوند، تسهیلات نمیدهند. با وجود اهمیت صنعت سبز، هنوز بسیاری از صنایع کشور نه تنها در بحران آفرینی قرار دارند، بلکه اقدامی برای سبزکردن صنعت خود به عمل نمی آورند
سبز شدن فولاد مبارکه
اگر نگوییم فولاد مبارکه بزرگترین مجموعه صنعتی کشور است، بی شک یکی از بزرگترین هاست. شرکتهای فولاد مبارکه در گستره کشور پراکنده شده و به جرات می توان ادعا کرد هیچ استانی بیگانه با نام فولاد مبارکه نیست. به همین دلیل رویکردهای فولاد مبارکه می تواند الگویی برای دیگر صنایع قرار گیرد. به همین دلیل فولاد مبارکه در مسیر سبز شدن گام برداشته و با جدیت حرکت می کند.
شیوه غلط مصرف
اگر بنا داریم صنایع سبز ایجاد کنیم، در گام اول باید نیازهایمان را کاهش دهیم تا صنایع ناچار به تولید سریع و اضافه نباشند. در این رابطه مدیرعامل فولاد مبارکه گفت: در کشور ما هرچقدر هم سرعت تولید انرژی افزایش یابد، هیچگاه به پای سرعت رشد مصرف انرژی نمیرسد، چراکه شیوه مصرف انرژی، شیوه صحیحی نیست و ایران یکی از پرمصرفترین کشورهای جهان در حوزه انرژی به حساب میآید. محمدیاسر طیبنیا افزود: در حال حاضر بیش از ۲۰ میلیون کولر آبی در کشور وجود دارد که میزان مصرف آنها به دلیل دارا بودن الکتروموتورهای قدیمی بسیار بالاست، در حالی که سالانه ۱.۲ میلیون کولر آبی جدید در کشور تولید و روانه بازار میشود.
تولید کم مصرف ها
مدیرعامل فولاد مبارکه با اشاره به اینکه بتازگی برای تولیدکنندگان سیستمهای خنککننده خانگی، الزاماتی تعیین شده تا کممصرف ساخته شوند گفت: مصرف انرژی این سیستمها متأسفانه برای مصرفکنندگان چندان اهمیتی ندارد؛ با توجه به سهم ۳۵ درصدی الکترو موتورها در مصرف برق کشور در صورت بهینه سازی مصرف از طریق استفاده از ورق های الکتریکی حدود ۱۵ درصد که معادل بیش از ۴۰۰۰ مگاوات است کاهش مصرف خواهیم داشت که برای راهاندازی نیروگاه برق جهت تأمین این میزان از انرژی باید بیش از ۲ میلیارد دلار سرمایهگذاری شود.
پیشگیری بهتر از درمان
یکی از مهمترین نکاتی که در مدیریت مشکلات وجود دارد، پیشگیری است که باید بر درمان مقدم باشد. بهمین دلیل طیب نیا با تاکید بر اینکه تا وقتی فرهنگ مصرف انرژی در کشور اصلاح نشود، نمیتوان انتظار داشت اتفاق تازهای در حوزه تحقق صنعت سبز رقم بخورد گفت: از آنجا که گروه فولاد مبارکه همواره سعی داشته در حوزههای مختلف پیشتاز باشد، در راستای تحقق صنعت سبز نیز همهساله بهصورت داوطلبانه اقدامات مهمی انجام داده، بهطوری که تاکنون برای تبدیل شدن به صنعت سبز ۲.۳ میلیارد دلار سرمایهگذاری کرده است.