اشتراک گذاری :
خبرداری؟ سالهاست فریاد اقتصاد از خام فروشی به آسمان بلند است، سیاستی که بدترین نوع مدیریت منابع و ذخایر ملی است. متاسفانه ذخایر خدادادی را از دل خاک بیرون می کشیم و به پایین ترین قیمت به جهان صادر می کنیم. این در حالی است که ناچار هستیم محصولات فراوری شده را به قیمت گزاف از کشورهایی بخریم که مواد خام را از کشورمان خریده و چون درک درستی از فراوری نداشتیم، آن را تبدیل به محصول نهایی کرده و در شرایط تحریم با هزاران ترفند، به کشورمان وارد کرده ایم.
اقتصاد نفتی
از هنگامی که متوجه شدیم روی چاه های نفت و گاز زندگی می کنیم، خام فروشی نفت، بزرگترین چالش کشور شد. وابستگی به نفت آنقدر چالش برانگیز بود که بخوبی می توانستیم تبعات آن را درک کنیم، اما همچنان به صادرات نفت خام ادامه دادیم تا فشار تحریم ها، ما را از خواب غفلت بیدار کرد و فاصله گرفتن از اقتصاد نفتی در دستور کار قرار گرفت.
فراورده های نفتی
در حالی نفت خام را سالها صادر کردیم و همچنان به این رویه غلط ادامه می دهیم، که محصولات بی شماری از نفت بدست می آید، محصولاتی که می توان در بازارهای جهان بسادگی فروخت و هیچ نگرانی بابت تحریم ها نداشت. در حالی موانع فروش نفت خام بی شمار است، که محصولات پتروشیمی را بسادگی می فروشیم. این ظرفیت نشان می دهد که باید پتروشیمی ها مورد حمایت جدی قرار گیرند.
احداث روز افزون پتروشیمی
اهمیت محصولات پتروشیمی به اندازه ای مورد توجه قرار گرفته، که شاهد احداث مستمر شرکتهای پتروشیمی هستیم. سرمایه گذاری برای پتروشیمی، بسیار مهم است، زیرا زودبازده و سودده است. سرمایه گذاری پتروشیمی به سرعت بدست می آید و مهمتر آنکه مواد اولیه آن یعنی نفت و گاز، به وفور در کشورمان وجود دارد، شرایطی که جذابیت بسیاری را رقم می زند.
افزایش تولید
خوشبختانه درک درستی از پتروشیمی ها وجود دارد و فعالیت در این عرصه باعث شده تا تخصص و تجربه لازم را در این زمینه داشته باشیم. بدلیل اهمیتی که برای پتروشیمی قایل شده ایم، گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس تشکیل شد تا مدیریت صنعت پتروشیمی را با قوت در دستور کار قرار دهد. امروزه پتروشیمی های قدری در سراسر کشور فعال هستند که یکی از مهمترین آنها پتروشیمی ارومیه است. آماری که از این مجموعه ارایه شده، نشاندهنده توانمندی این پتروشیمی است. در جدیدترین آماری که از مجموع تولید پتروشیمی ارومیه ارایه شده، مجموع تولید محصولات این شرکت در نیمه نخست سال گذشته حدود 54 هزار و 229 تن بود که این میزان در 6 ماهه نخست سال جاری به 72 هزار و 795 تن رسیده که بیش از 18 هزار تن افزایش دارد.
بیشتربخوانید:
از تولید کریستال تا اسید کلریدریک
نکته بسیار مهمی که در پتروشیمی ارومیه شاهد هستیم، تنوع محصول است که شاهد افزایش تولید و رکوردشکنی در تمامی عرصه ها هستیم به نوعی که بررسی آمار مقایسه ای تولید محصولات پتروشیمی ارومیه در 6 ماهه سالجاری نسبت به مدت مشابه سال 1402 نشان می دهد که تولید کریستال ملامین 61 درصد، سولفات آمونیوم 39 درصد، اسید سولفوریک 18 درصد، سولفات آمونیوم 40درصد و اسید کلریدریک 37 درصد در پتروشیمی ارومیه افزایش یافتهاست.
تکمیل زنجیره
بزرگترین مشکلی که امروزه صنایع با آن دست به گریبان هستند، پراکندگی مراکز تولیدی است. هر چقدر مواد اولیه در یک مجموعه به صورت جامع تر و کامل تر تولید شود، به همان اندازه هزینه های تولید، اشتغالزایی و سودآوری بالاتر می رود. امروزه صنایع بسیاری را سراغ داریم که یک بخش از مواد را تولید می کنند و به کارخانه دیگری می فرستند که با تحمل هزینه حمل و نقل و اقدامات صورت گرفته، هزینه محصولات را چندین برابر افزایش می دهد. اما این ماجرا در پتروشیمی ارومیه بخوبی مدیریت شده زیرا با توجه به استراتژی تکمیل زنجیره ارزش و راه اندازی واحد تولید کودهای ترکیبی (NPK)، کود نیتروژن گوگردی با ظرفیت 40 هزار تن در سال وارد مدار تولید شده که صادرات این محصول باعث افزایش درآمد شرکت می شود.
طرح های توسعه ای
اینکه یک مجموعه درجا بزند، بزرگترین چالش است. مجموعه باید پویا با رویکرد پیشرفت باشد. طرح های پتروشیمی ارومیه نشان می دهد که مدیریت این پتروشیمی بنای توقف ندارد و برای آینده برنامه ریزی های جدی دارد به نوع که پروژه پلی آلومینیوم کلراید(PAC) که به جهت تولید نوع جامد آن یک پروژه ملی محسوب می شود، آماده بهرهبرداری است و در آینده نزدیک با حضور مسئولان ارشد وزارت نفت و هلدینگ خلیج فارس به صورت رسمی افتتاح و وارد مدار تولید خواهد شد. این در حالی است که بهره برداری از دو پروژه نیتروژن گوگردی و پلی آلومینیوم کلراید برای پتروشیمی ارومیه مجموعا حدود 16 میلیون دلار ارزآوری خواهد داشت که به حرکت رو به پیشرفت شرکت کمک شایانی خواهد کرد.