نیروگاه خورشیدی فولاد مبارکه در نیاز به برق یک سر و گردن بالاتر از دیگر صنایع

اشتراک گذاری :

خبرداری؟ برای آنکه اداره کشور بدرستی صورت پذیرد، قوای سه گانه تعریف شده تا هر کدام در حیطه مسوولیت خود حرکت کنند. اما در هر یک از بخشها نیز گستره بسیار است، وضعیتی که باعث شده هر قوه زیر مجموعه های بسیاری داشته باشد که مستقل از یکدیگر عمل می کنند. در مجلس شورای اسلامی کمیسیون های تخصصی تعریف شده، در دستگاه قضا نیز تقسیمات متعدد از دیوان عدالت تا بخشهای تخصصی رسیدگی به جرایم داریم و در دولت نیز وزارتخانه مسوولیت مستقیم یک بخش از اداره کشور را بر عهده دارند.

ناتوانی دولت در اجرا

اگرچه مسوولیت هر وزارتخانه معلوم و مشخص است، اما محدودیت های بسیار باعث می شود تا وزارتخانه ها در مسیر اجرا، با موانع بسیاری رو به رو شونند. یکی از وزارتخانه هایی که مسوولیت سنگین تامین انرژی را بر عهده دارد، وزارت نیرو است. البته وزارت نیرو به تامین انرژی محدود نمی شود و بخشهای گسترده از جمله آب را مدیریت می کند، اما در بخش انرژی بسیار پر چالش است.

بحران قطعی برق

از هنگامی که برق اختراع شد، تولید و تامین برق به عنوان اصلی ترین چالش، بحران آفرین بود. برق بخش های مهم زندگی انسان از رفاهی تا تولید را درگیر خود کرد. واقعیت این است که تولید باید در اولویت قرار گیرد، اما رفاه طلبی انسانها باعث شده تا تولید را قربانی کنند. این معضل در ایران به صورت نامناسبی خودنمایی می کند. در شرایطی که صنایع نیاز مبرمی به برق دارند، برای تامین نیاز خانگی، برق صنایع قطع می شوند که چالشهای بسیاری به صنایع و اقتصاد کشور وارد می شود.

تامین برق بر عهده وزارت نیرو

از آنجا که قانون حیطه مسوولیت دستگاهها را تعیین کرده، وظیفه تامین برق بر دوش وزارت نیرو است. هنگامی که مجوز تولید به یک بنگاه اقتصادی داده می شود، دولت موظف است تمامی نیازهای آن بنگاه اقتصادی از برق، گاز، آب، تلفن، جاده و… را تامین کند. شاید بتوان بسیاری از نیازهای تولید را بر دوش تولیدکننده گذاشت، اما داستان برق متفاوت است. برق مانند آب نیست که بتوان با تانکر تامین کرد، تلفن نیست که بتوان از موبایل بهره گرفت، راه نیست که جاده خاکی گره گشا باشد، برای تولید برق به نیروگاههای بزرگ با صرف هزینه های گزاف نیاز است که از عهده هر بنگاه اقتصادی بر نمی آید.

بیشتربخوانید:

فولاد مبارکه اصفهان پیشتاز صنعت سبز(+ فیلم)

بحران بودجه دولت

واقعیت این است که تمامی دولت ها سالهاست با کسری بودجه رو به رو هستند و بیشتر بودجه صرف پرداخت هزینه های جاری به ویژه حقوق کارکنان شاغل و بازنشسته می شود. این امر باعث شده تا بودجه بخشهای دیگر قربانی هزینه های جاری دولت شود. یکی از بخشهایی که به بحران رسیده، وزارت نیرو است. این وزارتخانه بارها به صراحت اعلام کرده که توان تامین برق مورد نیاز مردم را ندارد و بدتر آنکه دست رد به سینه بنگاههای اقتصادی از جمله فولادسازی ها زده است. این صراحت گفتار باعث شده تا صنایع به فکر تامین برق باشند.

نیاز مبارکه به برق

بی شک فولاد مبارکه در نیاز به برق یک سر و گردن بالاتر از دیگر صنایع است و قطعی برق عددهای بزرگی به این فولادسازی زیان وارد می کند. اما مبارکه دست روی دست نگذاشته و اقدام به تولید و تامین برق کرده است. مبارکه ابتدا به ساخت نیروگاه سیکل ترکیبی ورود کرد، اما متوجه شد که این بار باید به وزارت نفت التماس کند تا گاز مورد نیاز نیروگاه سیکل ترکیبی را تامین کند و به عبارت بهتر “از زیر باران به زیر ناودان” رفت. از سوی دیگر نیروگاه سیکل ترکیبی خواه ناخواه آلودگی هوا را رقم می زند. به همین دلیل فولاد مبارکه از نیروگاه ترکیبی عبور کرد و به سوی تامین برق با انرژی های تجدید پذیر رفت.

مبارکه بدنبال بالاترین

از آنجا که فولاد مبارکه بزرگترین مجمتع یا در رتبه بالاترین ها قرار دارد، در زمینه تولید برق نیز بدنبال رتبه برتر بود، تفکری که باعث شد نیروگاه خورشیدی 600 مگاواتی را در دستور کار قرار دهد. در این پروژه یک‌میلیون پنل خورشیدی در ۱۲۰۰ هکتار نصب می شود و در دو پست ۶۳ کیلوولت و ۴۰۰ کیلوولت انتقال برق ۶۰۰ مگاواتی به شبکه انجام خواهد شد. پروژه ای که در نوع خود بی نظیر است.

رتبه 25 جهانی

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه به تشریح اهمیت این نیروگاه پرداخت و گفت: نیروگاه ۶۰۰ مگاواتی فولاد مبارکه در شرق اصفهان، بزرگترین نیروگاه خورشیدی ایران و بیست و پنجمین نیروگاه بزرگ خورشیدی در دنیا محسوب می‌شود. محمدیاسر طیب‌نیا با اعلام اینکه فاز اول این نیروگاه با همکاری شرکت صنایع نیرو و انرژی پاک فولاد (صناپ) و شرکت مپنا توسعه‌ ۳ در حال بهره‌برداری است گفت: بهره‌برداری کامل از این پروژه با سرمایه گذاری ۲۰ هزار میلیارد تومان توسط فولاد مبارکه انجام خواهد شد.

بهره برداری از بخش اول

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه با اعلام اینکه بخش اول این پروژه به میزان ۲۰ مگاوات بهره‌برداری شده گفت: برق تولیدی آن به شبکه برق سراسری متصل شده است. پنل های خورشیدی اصلی ترین بخش نیروگاه خورشیدی است. از آنجا که تحریم هستیم و امکان خرید از خارج وجود ندارد، باید به توان داخلی اعتماد کنیم، اما تولیدکنندگان داخلی پنل نیز محدود و متقاضی بسیار است. با این وصف طیب نیا با اعلام اینکه پنل‌های مورد نیاز برای تولید ۱۲۰ مگاوات برق در سایت نیروگاه موجود است گفت: شرکت صناپ قرار است این میزان برق را تا پایان سال به شبکه برق سراسری متصل کند.

رکورزدنی در تولید برق

زمانی که سخن از عملکرد یک مجموعه به میان می آید، لازم است با اعداد و ارقام و در مقایسه به رقبا باشد.در این رابطه مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه گفت: نیروگاه خورشیدی فولاد مبارکه پس از بهره‌برداری این قابلیت را دارد که در زمان اوج تولید، معادل یک‌ پنجم ظرفیت بزرگترین نیروگاه ایران یعنی نیروگاه سیکل ترکیبی دماوند انرژی تولید کند. طیب نیاز گفت: نیروگاه خورشیدی فولاد مبارکه می‌تواند در توسعه اقتصادی و زیست‌محیطی ایران و تسهیل مسیر فولاد مبارکه در دستیابی به فولاد سبز نقش مهمی ایفا کند.