با عبور از ۲۰۰ هزار متر، رکورد حفاری ایران جابجا شد

عرض اندام شرکت ملی مس مقابل ایمیدرو

اشتراک گذاری :

خبرداری؟ از هنگامی که تحریم‌ها صادرات نفت را با مشکل رو به رو کرد و به تبع آن اقتصاد کشور را با چالش کشید، استفاده از دیگر ظرفیت‌ها و فرصت‌های اقتصادی مورد توجه ویژه قرار گرفت که در این بین معادن در صدر قرار داشت. با توجه به ذخایر کشور، معادن یکی از بزرگترین ظرفیت‌های کشور است که فعال کردن آن‌ها می‌تواند بسیار موثر واقع شود. تهدید اقتصاد و اهمیت جایگزینی معادن برای مدیریت این تهدید به اندازه‌ای اهمیت دارد که مقام معظم رهبری بخش معدن را از ظرفیت‌های مهم کشور دانستند و گفتند: بازار نفت که با یک اشاره قدرت‌ها و در پی آن اقدامات عناصر خبیث منطقه، از ۱۰۰ دلار به ۴۰ دلار می‌رسد، به هیچ وجه قابل اطمینان نیست و باید به فکر جایگزین مناسب برای آن باشیم که بهترین جایگزین، بخش معدن است.

اهمیت اکتشاف در معدن

از آنجا که اولین گام در فعالیت یک معدن، شناسایی منابع است، اکتشاف اهمیت ویژه‌ای دارد و حرف اول را می‌زند. در حالی که اکتشاف از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، از اکتشاف به عنوان حلقه مفقوده بخش معدن کشور یاد می‌شود. این در حالی است که ایران از ظرفیت‌های بسیار خوبی برخوردار بوده و ۷ درصد ذخایر معدنی جهان، در ایران است.

چالش‌های اکتشاف

اگر نتوانسته ایم از ظرفیت معادن بخوبی استفاده کنیم، باید دلایل آن را بخوبی بررسی کنیم. نبود سرمایه‌گذاری مناسب، ضعف در دانش‌زمین‌شناسی، کمبود اطلاعات و نبود بکارگیری از روش‌های نوین از جمله دلایل ضعف اکتشافی کشور است که باعث شده بسیاری از ذخایر کشور مغفول بماند. بنابر این اگر بپذیریم که باید در زمینه معادن گام‌های بزرگی برداشته شود، باید این را نیز بپذیریم که گام اول یعنی اکتشاف با قدرت و جدیت برداشته شود، زیرا توسعه بخش معدن، منوط به اکتشاف و توسعه آن منوط به اکتشافات جدید است که باید گام‌های جدی و محکم در این زمینه برداشته شود.

ظرفیت مغفول مانده مس

باید بپذیریم که مس از توانمندی قابل توجهی برخوردار است و هنوز جایگزین مناسبی برای این فلز رسانا پیدا نشده است. مس در صنعت برق حرف اول را می‌زند و پس از آنکه از معدن استخراج شد، وارد صنایع پایین دستی می‌شود و بخش بزرگی از چرخ‌های اقتصاد و صنعت را به حرکت در می‌آورد و باعث می‌شود آمار بیکاری پایین بیاید. به همین دلیل نه تنها نمی‌توان و نباید صنعت مس را نادیده گرفت، بلکه لازم است برای توسعه آن گام‌های اساسی برداشته شود.

سایه نظارت بر معادن مس

بدلیل اهمیتی که معادن مس در اقتصاد کشور دارد، شرکت ملی صنایع مس ایران تاسیس شد که زیر مجموعه ایمیدرو قرار گرفت تا مدیریت کلان بر عملکرد این شرکت صورت گیرد. به همین دلیل مس همواره مورد توجه ایمیدرو بوده و شاهد هستیم که موثقی نیا پس از آنکه حکم مدیریت بر ایمیدرو را از وزیر صمت گرفت، در اولین گام به شرکت ملی صنایع مس رفت تا در جریان عملکرد آن قرار گیرد.

 

بیشتر بخوانید:

دست پر شرکت ملی مس

در حالی که بازدید مدیرعامل ایمیدرو از شرکت ملی مس به صورت سرزده و یک باره صورت گرفت، اما عملکرد قابل دفاع باعث شد تا مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران که گزارش عملکرد خود را در حضور محمدرضا موثقی نیا مدیرعامل جدید ایمیدرو ارایه می‌داد، با دستی پر به ایراد سخن بپردازد. علی رستمی پس از تشریح آخرین وضعیت شرکت ملی صنایع مس ایران شامل حوزه‌های اکتشافات، تولید، توسعه، فروش و سودآوری شرکت، پتانسیل‌های توسعه شرکت ملی صنعت مس ایران را تشریح کرد.

رکورد زنی در حفاری

مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران با اشاره به اینکه اولین حلقه توسعه پایدار صنایع معدنی مس، حوزه اکتشافات است گفت: شرکت ملی مس با بیش از ۲۰۰ هزار متر حفاری اکتشافی، رکورد تاریخ حفاری ایران را جابه‌جا کرد. وی به تشریح تبعات و تاثیرات این حجم از اکتشافات پرداخت و افزود: بدین ترتیب مجموع سه کلاس ذخایر معدنی شرکت ملی صنایع مس ایران به بیش از ۱۹ میلیارد تن و با مس محتوی بیش از ۵۱ میلیون تن مس خالص محتوی افزایش یافت. رستمی تاکید کرد: با این حجم اکتشافات و کشف حدود ۴ میلیارد تن ذخایر جدید بویژه در آنومالی B مگامعدن مس سرچشمه باعث پشت سر گذاشتن قدرتمندانه کشور‌های امریکا و مکزیک و ارتقای قابل توجه رتبه ذخایر جهانی مس ایران از رتبه هفتم به پنجم دنیا شد که افتخاری بزرگ برای کشور عزیزمان ایران است.

صعود به رتبه پنجم

برای آنکه عملکرد شرکت ملی مس با دقت مورد بررسی قرار گیرد و در مورد آن قضاوت شود، باید بدانیم که ایران تا قبل از ۱۴۰۱ رتبه هفتم بزرگ‌ترین دارندگان ذخایر جهانی مس دنیا را در اختیار داشت که با اکتشافات صورت گرفته در معدن مس سونگون و افزوده شدن یک‌میلیارد تن ذخیره جدید به معدن مس سونگون در استان آذربایجان شرقی و کشف ذخایر جدید در سایر معادن شرکت از جمله معادن مس سرچشمه، میدوک و معدن جدید سریدون در نزدیکی معدن عظیم مس سرچشمه در استان کرمان، حجم ذخایر شرکت مس از ۱۸‌میلیارد تن به ۱۹‌میلیارد تن ذخیره معدنی مس افزایش یافت. در پی این نتایج اکتشافی، رتبه کشورمان بر اساس آخرین گزارش موسسه زمین شناسی آمریکا (USGS,۲۰۲۲) بعد از کشور‌های شیلی، استرالیا، پرو و روسیه به ردیف پنجم صعود کرده است.

صعود با وجود فرسودگی

این میزان از عملکرد مثبت در عملیات حفاری اکتشافی و رکورد شکنی تاریخی در حالی صورت گرفته که مشکلات بسیاری معادن و صنایع مرتبط با مس را آزار می‌دهد که فرسودگی ناوگان حفاری مهترین چالش در این زمینه است. به عبارت بهتر در حالی شاهد ۲۰۰‌هزار متر حفاری و رکورد شکنی بودیم که سال ۱۳۹۹ میزان حفاری‌های اکتشافی شرکت مس ۱۳۰‌هزار متر بوده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *