سرمایه‌گذاری و آموزش از ملزومات جلوگیری از حوادث معدنی

اشتراک گذاری :

خبرداری؟ انفجار، ریزش و تخریب؛ حوادثی است که بارها و بارها در دل معادن ایران رخ داده است و «معدنجو» یک نمونه از این حوادث است که طی چند هفته گذشته در طبس رخ داد.

محمدعلی برجسته کارشناس معدن درباره حوادث معدنی ایران به خبرنگار خبرداری گفت: در ۲ دهه گذشته حوادث زیادی از معادن به ثبت رسیده که حادثه معدن یورت ، معدن «ونارچ»، معدن «باب نیزو»، «اشکلی» و «یال» از نمونه‌های آن است و نشان می‌دهد همواره جان کارگران معدن در خطر است و رعایت استانداردهای ایمنی جزو ضروریات معدنکاری محسوب می‌شود.

وی ادامه داد: ۸۰۰ میلیون دلار زغال‌سنگ در سال ۱۴۰۱ وارد کشور شده و اگر ۸۰ میلیون دلار به بخش معادن اختصاص پیدا می‌کرد امروز شاهد چنین حوادثی نبودیم، ضمن اینکه برای تجهیز ایمنی معادن ۳۰ میلیون دلار نیاز داریم.

برجسته از عدم سرمایه‌گذاری در حوزه تجهیزات، آموزش و استفاده از تجهیزات به‌روز در معادن انتقاد کرد و گفت: نبود سرمایه‌گذاری کافی در معادن زیرزمینی، به ویژه معادن زغال‌سنگ را آبستن چنین حوادث تلخی می‌کند.

این کارشناس افزود: رعایت ایمنی و HSE از مسایل مهم در پیشگیری از حوادث معدن است که در ماشین آلات، نیروی انسانی و محیط گازخیزی معدن بیش از همه اهمیت دارد.

شامگاه شنبه ۳۱ شهریور ۱۴۰۳ هنوز ساعاتی از شروع نوبت شب معدنکاران در یکی از معادن زغال‌سنگ شهرستان طبس نگذشته بود که تصاعد آنی گاز متان در ۲ بلوک معدن حادثه ساز و موجب محبوس شدن شماری از کارگران معدن شد.

این حادثه در بلوک‌های B و C معدن معدنجو روی داد اما گفته شد کانون اصلی نشت گاز و انفجار در بلوک C بود که به بلوک دیگر هم سرایت کرد و بیشترین تعداد کارگران در بلوک B بودند و گرنه تعداد فوتی‌ها افزایش می‌یافت.

آمارهای اولیه حکایت از حضور ۶۹ کارگر در معدن داشت اما تا صبح روز بعد فقط ۱۶ نفر جان سالم به در بردند که راهی بیمارستان شدند و مابقی کارگران یکی پس از دیگری  اجسادشان از اعماق زمین بیرون کشیده شد تا زمانی که شمار جانباختگان به 50 نفر رسید.

بیشتر بخوانید:

تورم در بخش صنعت و معدن کاهشی شد

هنوز علت دقیق حادثه معدن طبس دقیق مشخص نشده است و دادستان کل کشور در سفری که به خراسان جنوبی داشت گفته بود: «بازپرس ویژه برای پرونده حادثه معدن طبس تعیین شده و اعلام نظر قطعی درباره چگونگی این حادثه و قصور احتمالی برعهده بازپرس ویژه است اما معاون حقوق عامه دادستان کل کشور روز بعد از حادثه اعلام کرد که برابر مشاهده برخی سوابق اداره کار مشخص شد برخی از موارد رعایت نشدن نکات ایمنی در معدن طبس مشهود بوده است؛ اما علت دقیق حادثه معدن طبس هنوز مشخص نیست و کسی نمی‌تواند هیچ گونه اظهار نظر قطعی انجام دهد.»

این حادثه تلخ، بر روی اقتصاد کشور نیز تاثیر داشت و قیمت زغال‌سنگ در بازار را افزایش مقطعی داد و کارخانه‌های وابسته به این ماده معدنی را با مشکل تامین مواجه کرد.