رفع ناترازی گاز در اولویت برنامه‌های دولت پیش از زمستان

اشتراک گذاری :

خبرداری؟

نبود توازن بین تولید و مصرف گاز در زمستان به ناترازی آن دامن می‌زند و پیش‌بینی‌شده زمستان امسال ناترازی زیادی در این زمینه وجود داشته باشد؛ از این رو، اقدام برای رفع آن در دستور کار مسئولان این حوزه در دولت قرار گرفته است.
 ناترازی یکی از چالش‌های اساسی صنعت گاز کشور است. در همین زمینه چندی پیش «محسن پاک‌نژاد» وزیر نفت در مراسم معارفه خود گفت: یکی از چالش‌های اصلی کشور هم‌اکنون تشدید سالیانه ناترازی گاز و بنزین است و پیش‌بینی می‌شود در اوج مصرف گاز در زمستان امسال، با ۲۵۰ میلیون مترمکعب ناترازی روبه‌رو شویم.

محمدرضا عارف معاون اول رئیس‌جمهور هم بر وجود ناترازی در تولید و مصرف گاز صحه گذاشته است و از اندیشمندان خواسته در این زمینه راه‌حل ارائه کنند.

به تازگی نیز موسی احمدی رئیس کمیسیون انرژی مجلس گفت: افزایش مصرف غیربهینه، افزایش‌نیافتن ظرفیت تولید و نداشتن نگاه راهبردی و توهم نامتناهی بودن این منابع، به وقوع ناترازی در کشور منجر شده است.

وی ادامه‌داد: اگرچه مسئولان تلاش دارند همه قصور این ناترازی را فقط متوجه مصرف‌کنندگان کنند و مصرف بالا را عامل کمبود معرفی کنند، اما به اعتقاد کارشناسان، تولید ناکافی و نبود سرمایه‌گذاری در کنار مصرف غیراصولی، به ناترازی گاز در ایران منجر شده است.

گزارش‌ها نشان می‌دهد که در نیمه نخست سال ۱۴۰۲، میزان مصرف گاز طبیعی به ۱۱۷ میلیارد مترمکعب رسید و در فصول پاییز و زمستان، این رقم به ۱۳۲ میلیارد مترمکعب افزایش یافته است.

آمارهای موجود حاکی از آن است که از سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۱، میزان مصرف گاز به طور میانگین سالانه ۴.۸ درصد افزایش‌یافته است؛ در مقابل، متوسط رشد تولید گاز در همین دوره، فقط ۳.۸ درصد در سال بوده است.

این اختلاف یک‌درصدی در نرخ رشد تولید و مصرف، به ناترازی روزانه ۲۰۰ میلیون مترمکعبی گاز دامن زده است؛ این ناترازی نه‌تنها فشار زیادی بر مصرف انرژی وارد کرده، بلکه به‌ تدریج موجب ظهور چالش‌های اقتصادی و توسعه‌ای بزرگ برای کشور شده است.

در همین زمینه، حمیدرضا ثقفی سرپرست گروه پتروپارس گفته است: با توجه‌ به ناترازی گاز در کشور و به‌ویژه در فصل سرما تصمیم بر این شد تا به‌ جای حفاری batch drilling در سکوی SPD۱ که چاه‌ها در سال آینده به مرحله تولید می‌رسیدند، یک چاه تا مخزن حفاری تکمیل شده و تا آذرماه ۱۴۰۳ تولیدی شود؛ بدین منظور تمهیدات ویژه‌ای در برنامه‌ریزی‌های عملیات حفاری و تولیدی کردن چاه مذکور انجام شده است.

وی ادامه داد: با اجرایی‌ شدن پروژه حفاری هشت حلقه چاه درون میدانی (Infill) تحت قرارداد گروه پتروپارس، بیش از ۱۵ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور اضافه شده و کمک شایانی به رفع ناترازی گاز کشور انجام می‌شود.

این اقدام یکی از راهکارها برای کاهش میزان ناترازی گاز است که در دستور کار قرار گرفته است، علاوه‌ بر آن سایر بخش‌های صنعت نفت و گاز کشور نیز برنامه‌هایی برای کاهش ناترازی در دستور کار دارند که یکی از اقدام‌ها فشارافزایی پارس جنوبی است که در دستور کار قرار گرفته است.

اما از طرف دیگر مصرف‌کنندگان عمده نیز باید به بحث مدیریت مصرف توجه جدی‌تر نشان دهند تا بتوان زمستانی بدون قطعی گاز داشت.