ذخایر مس در منطقه اقتصادی لامرد

اشتراک گذاری :

خبرداری؟ وابستگی بدترین نوع رفتار و رویکرد اقتصادی است. کشوری که مدیریت امور و زندگی مردم را بر محور وابستگی قرار دهد، سخت ترین مشکلات را تجربه خواهد کرد. البته بسیاری از کشورها چاره ای به غیر از وابستگی ندارند، زیرا از ذخایر و منابع لازم برخوردار نیستند و به ناچار باید بر اساس داشته هایشان زندگی کنند. اما کشوری که از تنوع ذخایر و توانمندی های ویژه ای برخوردار است، نباید درجا بزند و شعار وابستگی را زمزمه کند.

ایران با ذخایری غنی

خودکفایی و تکیه بر داشته ها، نقطه مقابل وابستگی است. هر چقدر ذخایر و منابع یک کشور بیشتر باشد، بهتر می تواند روی پای خود بایستد. ایران از جمله مهمترین کشورهایی است که از ذخایر و منابع خدادادی بهره مند است. در حالی که یک درصد جمعیت جهان در ایران زندگی می کنند، بیش از 7 درصد ذخایر جهان در ایران قرار دارد. این آمار حکایت می کند که مردم ایران باید بهترین شرایط را داشته باشند و اقتصاد ایران نقش تعیین کننده ای در جهان داشته باشد.

عبور از اقتصاد نفتی

اقتصاد نفتی با تمام مزیت هایی که داشت و دارد، پاشنه آشیل بزرگی برای مردم ایران بود. سالها نفت را از دل زمین بیرون آوردیم و فروختیم تا با درامدهای ارزی ناشی از فروش نفت، بدون آنکه بدانیم، اوج وابستگی را تجربه کنیم و زمانی به این ابر چالش پی بردیم که تحریم شدیم و به غیر از نفت، درآمد دیگری نداشتیم. این شرایط باعث شد از خواب نفتی بیرون بیاییم و دیگر ظرفیت های اقتصادی کشور را شکوفا کنیم.

معدن جایگزین نفت

اگرچه بخوبی از معادن و ذخایر کشور با خبر بودیم، اما درک درستی از این ظرفیت نداشتیم و مفهوم معدن را استخراج و خام فروشی می دانستیم تا رهبر انقلاب بر اصلاح دیدگاه اقتصاد کشور تاکید کردند. آیت الله خامنه ای به ظرفیت بالای معادن کشور اشاره کرده و استفاده از معادن را بهترین ظرفیت برای بهبود شرایط اقتصادی ترسیم کردند. نکته ای که رهبر انقلاب بر آن صحه گذاشتند، فاصله گرفتن از خام فروشی و بهره وری بود.

بیشتربخوانید:

ظرفیت بالای مس

یکی از مهمترین ذخایر معدنی ایران، معادن مس است. ذخایر مس ایران به اندازه ای زیاد است که توانسته رتبه پنجم کشورهای دارنده معادن مس در جهان را به ایران اختصاص دهد. با وجود این ظرفیت چشمگیر، نگرانی بابت خام فروشی بسیار جدی است. اینکه مس را از عمق معادن بیرون بیاوریم و بدون فراوری یا ایجاد ارزش افزوده، به ثمن بخس بفروشیم، رویکردی بسیار نگران کننده است.

ضرورت ساماندهی

در زمینه اکتشاف و استخراج مس اقدامات بسیاری صورت گرفته، رویکردی که باعث می شود نتوان صنعت مس را نادیده گرفت. اما چاره چیست؟ اکنون که در زمینه اکتشاف و استخراج بدین اندازه گسترده عمل کرده ایم، باید مس را بیرون بیاوریم و خام فروشی کنیم یا با ایجاد صنایع پایین دستی، اشتغالزایی و بهره وری در این عرصه را گسترش دهیم.

شهرک تخصصی مس

برای آنکه مس هدفمند شود، باید برنامه ریزی اصولی و کارامدی صورت بگیرد. در شرایطی که سرمایه گذاری در صنعت مس، گنگ است و سودآوری روشنی پیش روی سرمایه گذاران قرار ندارد، امکان اینکه بدنبال جلب نظر سرمایه گذاران برای ورود به این عرصه باشیم، کاری دشوار به نظر می رسد. اما این چالش را می توان با هم افزایی مدیریت کرد، رویکردی که از سوی ایمیدرو در منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژی بر لامرد کلید خورده و شهرک صنعتی مس در این منطقه تعریف شده است.

عملیات زنجیره مس

بدلیل اهمیتی که صنعت مس و برنامه ریزی به ویژه در لامرد برای شکوفایی آن صورت گرفته، مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی لامرد گفت: با برنامه‌ریزی ویژه ایمیدرو و با توجه به ظرفیت‌های بی‌نظیر منطقه برای سرمایه‌گذاری در حوزه مس، شاهد آغاز عملیات احداث شهرک تخصصی زنجیره مس شهید رییسی در منطقه ویژه اقتصادی لامرد بودیم. کورش فتاحی با تاکید بر اینکه جانمایی شهرک تخصصی تکمیل زنجیره مس قریب به دو سال زمان برد گفت: در نهایت منطقه ویژه اقتصادی لامرد به عنوان نقطه امیدبخش این طرح شناسایی شد.

مزیت فوق العاده مس

مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی لامرد با تاکید بر اینکه معدن مهمترین ظرفیت‌ آینده اقتصاد کشور است گفت: معادن مس، مزیت‌های فوق‌العاده ای برای ما ایجاد می‌کند. وی با اشاره به اینکه قریب به ۱.۶ درصد ذخایر مس دنیا در اختیار ایران است گفت: با تکمیل زنجیره مس از خام‌فروشی این محصول جلوگیری می‌کنیم.

نگاه ویژه ایمیدرو به مس

فتاحی از نگاه مثبت و حمایت گسترده ایمیدرو به منطقه ویژه اقتصادی لامرد تقدیر کرد و گفت: با بستر مناسبی که ایمیدرو در طلایی‌ترین پس کرانه کشور یعنی منطقه ویژه اقتصادی لامرد ایجاد کرد، به زودی شاهد سرمایه‌گذاری گسترده صنعت مس در این منطقه خواهیم بود.