اشتراک گذاری :
خبرداری؟ هنگامی که سیاستگذاری کلان کشور بر محوریت تولید قرار گرفته و مقام معظم رهبری بر جهش تولید تاکید کردند، منظور این است که باید در تمامی عرصه ها بخوبی عمل کنیم. منظور از تولید، نگاه ویژه به صنعت نیست، بلکه مفهوم تولید در تمامی زمینه هاست. یکی از بخشهایی که سالهاست مورد بی مهری و کم توجهی قرار گرفته، تولید در بخش کشاورزی است. شاید بتوانیم کمبود و تحریم در برخی بخشها را تحمل کنیم، اما کشاورزی به سفره مردم وابسته است و نمی توانیم در این زمینه بی توجه باشیم.
کشاورزی در عرصه های گوناگون تعریف می شود که از کشت گندم تا برنج، دانه های روغنی و بسیاری موارد دیگر را شامل می شود، اما دامداری و آبزیان نیز در تولید تعریف می شود. بالا رفتن قیمت گوشت قرمز، سفید و ماهی باعث شده تا سفره های مردم از این پروتیین های غذایی خالی شود.
اما آبزیان نقش ویژه ای در این عرصه دارند. کاهش تولید انواع ماهی باعث گرانی این محصول شده و حذف این گوشت پرخاصیت از سفره های مردم را رقم زده است. ماهی علاوه بر آنکه نقش تعیین کننده ای به عنوان غذا در سفره های مردم دارد، با داشتن امگا3 می تواند به جلوگیری از شیوع بسیاری از بیماری ها کمک کند.
این سوال مطرح می شود که پرورش ماهی در کشور ما چه جایگاهی دارد و آیا می توان روی توسعه آن حساب باز کرد. مهمتر آنکه پرورش ماهی نیاز به شرایط خاصی دارد که شاید پرورش آن را غیر ممکن کند، اما کافی است در این زمینه برنامه ریزی و آینده نگری وجود داشته باشد تا بتوان از این فرصت نهایت استفاده را به عمل آورد.
پاسخ به اینکه امکان پرورش ماهی فقط در دریاها وجود دارد، ذهن مردم را به خود مشغول کرده اما منطقه آزاد ماکو با قراردادی که در زمینه پرورش ماهی به امضا رسانده، این ذهنیت را به وجود آورده که می توان در تمامی زمینه ها به تولید اندیشید به شرط آنکه تفکر و همت آن در بین مدیران ارشد یک مجموعه وجود داشته باشد.
امضای تفاهم نامه اجرای طرح سرمایه گذاری تکثیر و پرورش ماهیان خاویاری به ارزش تقریبی ۱۲۰ میلیون یورو با مشارکت سرمایه گذار خارجی در منطقه آزاد ماکو، خبر خوشی بود که حکایت از عزم و اراده منطقه آزاد ماکو بر جذب سرمایه گذارخارجی، تولید، رونق اقتصادی، اشتغالزایی و بسیاری موارد دیگر دارد.
مدیرعامل منطقه آزاد ماکو با پرده برداری از این خط تولید، به چشم اندازهایی اشاره کرد که در آینده در منطقه آزاد ماکو محقق خواهد شد و این منطقه را به قطب تولید خاور تبدیل خواهد کرد. حسین گروسی گفت: با اتمام این طرح توسط شرکت طلا خاویار ارس، منطقه آزاد ماکو به قطب تولید خاویار شمالغرب کشور تبدیل می شود.
البته هدف بسیار بزرگتر از پرورش ماهیان خاویاری است و آنچه حسین گروسی از امضای این قرارداد دنبال می کند، دستیابی به صنایع پایین دستی و تکمیل کردن زنجیره تولید است. به نوعی که مدیرعامل منطقه ازاد ماکو افزود: احداث سردخانه و بسته بندی محصولات پایین دستی ماهیان خاویاری و صادرات در حوزه شیلات نیز در این تفاهم نامه منظور شده است.
بزرگترین چالشی که همواره تولید و سرمایه گذاری را تهدید می کند، انجام امور بدون مطالعه است. اما حسین گروسی گفت: با توجه به وجود آب، خاک و شرایط جوی بسیار خوب شرایط مناسبی برای آبزی پروری دارد و در همین راستا سازمان منطقه آزاد ماکو از ساخت مجتمع ماهیان خاویاری و ایجاد مزارع پرورش ماهی حمایت می کند. این اظهارات نشان می دهد که پرورش ماهی خاویاری، سرمایه گذاری سودده و اشتغالزایی پایدار را برای آینده ترسیم می کند.
در شرایطی که قیمت یک کیلو خاویار ایرانی بین 25 تا 40 میلیون تومان است، می توان به این مهم پی برد که سرمایه گذاری در زمینه خاویار تا چه اندازه سودده است. مهمتر آنکه بیشتر خاویار ایران به کشورهای جهان صادر می شود که ابزار خوبی برای بی اثر کردن تحریم هاست.
نکته بسیار مهمی که باید مورد توجه قرار گیرد، گوشت ماهی خاویار است که آن نیز ارزش قابل توجهی دارد که سرمایه گذار این طرح اعلام کرده طبق برنامه ریزی صورت گرفته با راه اندازی این مجموعه پرورش ماهیان خاویاری، بیش از هزار تن گوشت ماهی خاویار در کنار خاویار تولید میشود و نقش بسزایی در اقتصاد منطقه خواهد داشت.
برای آنکه اهمیت قرارداد منطقه آزاد ماکو را درک کنیم، کافی است بدانیم دریای خزر به عنوان مهمترین مرکز تولید و صید ماهی خاویاری در جهان شناخته می شود، اما بدلیل صید بی رویه، نسل مای خاویاری در دریای خزر رو به انقراض است و ایجاد پرورشگاه ماهی خاویاری در منطقه ازاد ماکو، می تواند نام ایران را همچنان عرصه خاویار مطرح کند و خاویار طلایی ایران به عنوان گرانترین خاویار به سراسر جهان عرضه شود.