اشتراک گذاری :
خبرداری؟ از روزی که پول ملاک معاملات قرار گرفت، اشکال آن به صورت مستمر تغییر پیدا کرد تا آنکه بانک به عنوان جدی ترین واسط و رابط در این معاملات خودنمایی کرد. اگرچه مدت زیادی پول به عنوان اصلی ترین ابزار در معاملات جا خوش کرد، اما تحولات روز افزون باعث شد تا سیاستگذاری برای حذف پول در دستور کار قرار گیرد. اما برای حذف پول به واسطه ای جایگزین نیاز بود.
ضرورت خداحافظی با پول
اگرچه انواع اسناد پولی و بانکی همچون چک، سفته، برات، حواله و… تا حدودی جایگزین پول شد، اما همچنان پول حرف اول را می زد تا آنکه فضای مجازی پا به عرصه گذاشت و پول از فضای فیزیکی به فضای مجازی رفت. فضای مجازی به اندازه ای جا باز کرد که شعب بانکی کمرنگ شد و به مرور زمان مردم به این باور رسیدند که می توانند بدون حضور در شعبه، کارهای بانکی خود را با سرعت، دقت و امنیت بیشتر انجام دهند.
مدیریت هزینه با فضای مجازی
بانکهایی که به سوی فضای مجازی حرکت کردند، توانستند بسیاری از هزینه ها را مدیریت کنند. این بانکها به مرور زمان، شعب خود را تعطیل کردند و با تعریف نرم افزارهای گوناگون، این توانمندی را به مشتریان دادند که فعالیت های بانکی خود را در کامپیوتر، لپ تاب و گوشی انجام دهند. تعطیل کردن شعب نقش بسزایی در کاهش هزینه ها داشت و البته چالش بین مشتری و بانک را نیز به حداقل ممکن کاهش داد.
ناتوانی در بکارگیری فناوری
کوچ به فضای مجازی برای همه بانکها امکان پذیر نبود. شاید بانکهای کوچک و کم مشتری می توانستند در این عرصه ورود کنند، اما بانکهای پر مشتری نمی توانستند به یک باره چنین تصمیمی بگیرند، زیرا مشتریان بسیاری با فضای مجازی و کامپیوتر بیگانه بودند یا تسلط لازم را نسبت به فناوری های روز نداشتند.
ضرورت بازنگری
بانک صادرات یکی از بانکهای پرمخاطب و البته پر مشتری است که بسادگی نمی توانست شعب خود را جمع کند و حتی کاهش دهد. با وجود آنکه سیاستگذاری مدیریت بر تغییر رویه بود، اما بانک صادرات نمی توانست یک باره دست رد به سینه مشتریان با تفکرات سنتی بزند، که این رویه هزینه های بسیاری روی دست بانک صادرات گذاشت. با این وصف اصرار بر ادامه روشهای سنتی، باعث می شود تا مردم بدنبال روشهای جدید نروند و جامعه در این زمینه عقب بماند.
بیشتربخوانید:
ریل گذاری بر تغییر
بدلیل اهمیت و ضرورتی که در خصوص تغییر مسیر احساس می شود، مدیران بانک صادرات بر این مهم تاکید کردند و در حالی که خدمات فضای مجازی را با بهترین کیفیت ارایه می دهند، روشهای سنتی را ادامه دادند تا زمانی که نسبت به ارتقای توانمندی مشتریان اطمینان حاصل کنند. به نظر می رسد مردم به اندازه ای توانمند شده اند که تغییر ضرورت دارد. در این رابطه عضو هیاتمدیره بانک صادرات ایران با تأکید بر اینکه بانکها باید مدل سنتی کسب و کار خود را عوض کنند گفت: به جای ایجاد و نگهداری شعب پرهزینه، چارهای جز واگذاری بانکداری خرد به لندتکها و اپلیکیشنهای بانکی نداریم.
پایان عمر شعب شیک
یاسر مرادی با یادآوری اینکه مغازههای شیک با جانماییهای عالی در اغلب نقاط شهرها زمانی بهترین و زیباترین شعب بانکها را شکل میداد گفت: امروز دیگر این شعب حرف اول را در بانکداری نمیزنند و به جای آنها، اپلیکیشنهای متنوع پرداخت با کمترین ریسک جذب مشتری و ارائه خدمات را انجام میدهند. وی با تاکید بر اینکه امروزه به طور کلی حوزه بانکداری خرد به اپلیکیشنهای موبایلی و نئوبانکها واگذار شده افزود: فرمهای متعدد کاغذی نیز جای خود را به چند کلیک تایید شرایط و مقررات در این نرمافزارها داده و با به رسمیت شناخته شدن امضای الکترونیکی، خیلی از امور تسهیل شده است.
بانکداری خرد بدون صرفه
در گذشته که بانکداری بدین اندازه گسترش نیافته بود، هر مشتری و هر سپرده یک امتیاز محسوب می شد، اما امروزه شرایط تغییر کرده و شاید درآمد و هزینه داشتن شعب، پاسخگوی حسابهای خرد نباشد به همین دلیل نیاز به اصلاح سیاستگذاری هاست. در این رابطه نیز عضو هیاتمدیره بانک صادرات ایران گفت: نرخ دستوری سود و کیفیت نازل سپردههای کوتاهمدت در بانکها، موجب شده تا بانکداری خرد دیگر برای بانکها صرفه اقتصادی نداشته باشد و باید این وظیفه به تدریج به طور کامل به فینتکها و لندتکها واگذار شود. در سالهای آینده می بایست توان بانکها بر کسب و کارهای نوین بهویژه نگهداری مشتریان شرکتی و اختصاصی، افزایش درآمدهای غیرمشاع و بالا بردن سهم حقوق صاحبان سهام و استفاده بیشتر از خدمات بانکی از جمله صدور ضمانتنامهها، اعتبارات اسنادی و صدور اسناد تجاری الکترونیک متمرکز شود.
فناوری، مطالبه عمومی
مرادی با تاکید بر اینکه بانکها نمیتوانند جایگاه و مقررات نهاد ناظر و سیاستگذار پولی را نادیده گرفته و در روند فعالیت خود آن را پشت سر بگذارند گفت: تجربه روند استفاده از فناوریهای نوین مانند احراز هویت غیر حضوری که زمانی به رسمیت شناخته نمیشد، نشان داد که پیشگامی برخی نئوبانک ها و رفتار تاییدآمیز مردم، کم کم نگاه قانون گذار را عوض کرد و خدمات پایه غیرحضوری بانکی هم تجویز شد.
اهمیت رمز ارزها
عضو هیاتمدیره بانک صادرات ایران با اشاره به لزوم تغییر مدل کسب و کار بانکها، به برخی موانع از جمله عدم تعیین تکلیف استفاده از رمز ارزها و به رسمیت شناخته شدن آن به عنوان یک ابزار پرداخت و گفت: مشکلات حقوقی اجراییه کشیدن برای وصول مطالبات در مورد وثیقهها در محاکم قضایی، دردسرهای فراوانی برای نظام بانکی دارد. وی از چک تضمین پس از اعتبارسنجی مشتریان، به عنوان ابزاری مناسب برای جایگزینی وثیقههای ملکی یاد کرد و افزود: باید مدل کسب و کارهای بانکی تغییر کند و به سمتی پیش برویم که بتوانیم بیشترین خدمت را برای مردم انجام دهیم و در عین حال سودآوری بانک را ارتقا بخشیم.