تلاش بانک سینا برای کارآفرینی و خوداشتغالی

اشتراک گذاری :

خبرداری؟ کشور با چالشهای بسیاری رو به رو است که بیکاری در صدر آنها قرار دارد. اگر چه دولت ادعای کاهش میزان بیکاری را مطرح می کند و از نرخ 7 درصدی بیکاری خبر می دهد، اما واقعیت چیز دیگری است و همانگونه که ادعای دولت در خصوص تورم 35 درصدی پذیرفته نمی شود و به عقیده کارشناسان و صاحب نظران، تورم واقعی که بر زندگی مردم اثر مستقیم می گذارد، از مرز 50 درصد عبور کرده، بیکاری نیز بدین صورت است.

بیکاری چیست

برای آنکه بدانیم بیکاری چیست، باید تعریف درستی از بیکاری و درصد یا نرخ آن داشته باشیم. نرخ بیکاری درصدی از افراد نیروی کار یک کشور را نشان ‌می‌دهد که بیکار هستند. نرخ بیکاری یکی از شاخص‌های پسرو در اقتصاد به حساب می‌آید که به جای پیش‌بینی شرایط اقتصادی با توجه به تغییر شرایط اقتصادی، افزایش یا کاهش ‌می‌یابد.

آمارسازی اشتغال

نقطه مقابل بیکاری، اشتغال است و برای آنکه میزان بیکاران کاهش یابد، باید عملکرد قابل توجهی در اشتغالزایی صورت بگیرد. متاسفانه دستکاری آمارها، باعث شده تا مسوولان با سربلندی از کاهش میزان بیکاری سخن بگویند. اکنون این سوال پیش می آید که تعریف دولتمردان از شاغل چیست. شاغل از دیدگاه مرکز آمار ایران، فردی بالای ۱۰ سال است که در هفتهٔ آمارگیری حداقل یک ساعت کار کرده یا به طور موقت کارش را ترک کرده باشد. البته مجموعه افراد شاغل به دو بخش خوداشتغالان و مزدبگیران تقسیم می‌شود.

شاغلان محروم

اگرچه مرکز آمار ایران با تغییر الگوی اشتغال، سعی کرده ناکارآمدی دولتها در اشتغالزایی را کمرنگ کند و میزان بیکاری را کاهش دهد، اما واقعیت این است که چگونه با این دستکاری ها، صورت مساله را پاک می کنند؟ در شرایطی که یک شاغل با اشتغال بکار در طول سال نمی تواند هزینه های زندگی خود را تامین کند و بسیاری از این قبیل شاغلان بدلیل دستمزد پایین، حاضر به تشکیل خانواده نمی شوند، چگونه فردی که در هفته یک ساعت کار کرده باشد را شاغل تعریف می کنند؟

اشتغال پایدار یا موقت

بزرگترین چالش بیکاران، اشتغال موقت است. امروزه بیش از 90 درصد شاغلان با قراردادهای موقت فعالیت می کنند که به صورت یک ماهه، سه ماهه، شش ماهه و یک ساله بسته می شود. این کارگران نسبت به فردای خود امید ندارند و هر لحظه انتظار اخراج یا بیکار شدن، آزارشان می دهد. بنابر این باید بین اشتغال موقت و پایدار تفاوت قایل شد.

بیشتربخوانید:

یکی دیگر از ویژگی های بانک سینا دستگیری از ضعفا با حساب قرض الحسنه

کارآفرینی و خوداشتغالی

در شرایطی که بیشتر اقشار جامعه بدنبال حقوق بگیری هستند، کارآفرینی کمرنگ می شود، در حالی که خوداشتغالی، عدم وابستگی به کارفرما و دوری از حقوق بگیری، انگیزه نیروی کار را دو چندان می کند. افراد خوداشتغال انگیزه بیشتری برای فعالیت دارند، زمان بیشتری کار می کنند، هنگام انجام کار، با تمام توان فعالیت می کنند، بدنبال فرار از محیط کار نیستند و تاثیرات چشمگیری در میزان درآمد و تولید دارند.

اهمیت تسهیلات اشتغالزایی

هنگامی که سخن از خوداشتغالی به میان می آوریم، اولین گزینه ای که مطرح می شود، داشتن نقدینگی است و چون نقدینگی بسادگی تامین نمی شود، بانکها به عنوان مطرح ترین ظرفیت تامین نقدینگی، در قالب تسهیلات پردازی در این زمینه ورود می کنند. اما نکته مهم میزان تسهیلات و نرخ بهره است که می تواند در ترغیب اشتغالزایی موثر واقع شود.

بحران مهاجرت روستاییان

بزرگترین چالشی که باعث مهاجرت روستاییان به شهرها شده، نبود اشتغال است. بیکاری باعث می شود تا روستاییان به شهرها بیایند و پس از مدتی، در شهرها ساکن شوند. اما بدلیل آنکه روستاییان توان مالی لازم را ندارند و در مشاغل کم درآمد مشغول بکار می شوند، توان خرید خانه یا اجاره نشینی در شهرها را ندارند و همین امر معضل حاشیه نشینی را رقم زده است.

تفاهم نامه کارآمد

برای آنکه بیکاری درمان شود، احساس مسوولیت حرف اول را می زند که بانک سینا در این زمینه بخوبی درخشیده به نوعی که در آیین رونمایی از سند اشتغال ‌پایدار در 350 شهرستان و 2500 روستا و مناطق حاشیه شهری، تفاهم‌نامه همکاری بانک سینا و بنیاد علوی به ارزش بیش از 12 هزار میلیارد تومان برای پرداخت تسهیلات اشتغال‌زایی به کسب‌وکار خرد، امضا شد.

بهره برداری طرح های اشتغالزایی

بانک سینا اعلام کرد: در آیین رونمایی از سند اشتغال پایدار مناطق حاشیه شهری و دومین گردهمایی شبکه تسهیل‌گران جهادی محرومیت‌زدایی بنیاد مستضعفان، که با حضور حسین دهقان، رئیس بنیادمستضعفان و مدیران عامل شرکت‌های بنیاد مستضعفان و تسهیل‌گران جهادی برگزار شد، تفاهم‌نامه همکاری میان بانک سینا و بنیاد علوی به مدت یک‌سال به امضا رسید. این تفاهم‌نامه‌ به ارزش 12 هزار و 234 میلیارد تومان برای پرداخت تسهیلات اشتغال‌زایی به کسب‌وکارهای خرد مناطق محروم به امضا رسیده و قرار است تا از محل این تفاهم‌نامه بیش از 65 هزار طرح اشتغال‌زایی به بهره‌برداری برسد.