اشتراک گذاری :
خبرداری؟ بانکها از جمله بنگاههای اقتصادی تاثیرگذار در گردش مالی کشور هستند. بانکها بخوبی می توانند در اقتصاد کشور تاثیرات مثبت بگذارند، همانگونه که می توانند بحران آفرین شوند. بانکها با نقدینگی کلانی که در اختیار دارند، می توانند در مسیرهای دلالی همچون خرید سکه، آپارتمان، خودرو، دلار و مواردی از این دست وارد شوند و با خرید یک باره در یکی از بخشهای اقتصادی، بحران بزرگی را رقم بزنند و سود کلانی را بدست بیاورند که مواردی از این دست را در گذشته شاهد بودیم
بنگاهداری بانکها
مساله دیگر بنگاهداری بانکهاست که با انتقادهای شدیدی رو به رو شده است. البته بانکها به صورت مستقیم اقدام به خرید بنگاه اقتصادی نمی کردند و نمی کنند، بلکه در قبال تسهیلاتی که به بنگاههای اقتصادی پرداخت می کردند، انتظار دریافت به موقع اقساط را داشتند، که برخی بنگاههای اقتصادی بدلایل گوناگون از پرداخت اقساط خودداری می کردند و این تاخیر به اندازه ای مساله دار و مبلغ آن زیاد می شد که بانک ناچار به مصادره وثایق که بنگاه اقتصادی بود، می شد و بانکها از این طریق بنگاهدار شدند.
ورود به بورس
حضور مهم و تاثیرگذار بانکها در بورس، از جمله تاثیرات بسیار مهم نظام بانکی است. بانکها با خرید سهام شرکتها و بنگاههای اقتصادی در عرصه های گوناگون، دو تحول بزرگ را رقم می زنند. اول اینکه باعث رونق و توسعه بنگاه های اقتصادی می شوند و دوم اینکه بازار بورس که از مهمترین مراکز جذب نقدینگی است، رونق می گیرد و سبز شدن نمادها باعث می شود تا سرمایه گذاران از حضور در بازارهای کاذب همچون دلار و سکه خودداری کنند.
تامین نقدینگی
بانکها با روشهای دیگر به حضور در بازارهای مالی کمک می کنند اما نکته مهم اینجاست که این نقدینگی را باید چگونه تامین کنند. مهمترین منبع تامین نقدینگی بانکها، جذب سپرده به اشکال گوناگون قرض الحسنه، سپرده کوتاه مدت و بلند مدت، حساب های جاری، فروش اوراق و… است. عنوان بانکی که برای سپرده های کوتاه و بلند مدت وجود دارد، سپرده سرمایه گذاری است. سپرده سرمایهگذارى مدت دار سپردهای است که اشخاص به قصد سرمایهگذارى نزد بانک میگذارند و بانک را در به کارگیرى و استفاده از سپرده طبق مقررات پیشبینى شده در قانون عملیات بانکى بدون ربا، وکیل و وصی خود قرار مىدهند و البته در قبال آن سود دریافت می کنند.
بیشتربخوانید:
سپرده یعنی اعتماد
اگرچه سود سپرده های بانکی از سوی بانک مرکزی تعیین می شود، اما رشد سپرده های سرمایه گذاری نشانگر اعتماد مردم به یک بانک است، اتفاق مبارکی که در بانک ملت شاهد هستیم. بانک ملت در جدیترین آماری استخراج شده از کدال استخراج، اعلام کرده مانده سپرده های سرمایه گذاری بانک ملت در شش ماهه نخست سال در مقایسه با مقطع پایان سال 1402، رشدی 21.5 درصدی داشته است.در حال حاضر سود سپرده هاى سرمایه گذارى بلند مدت پس از تامین وجه با رعایت ماندگاری حداقل ۳۰ روز متوالی محاسبه شده و در روز تعیین شده توسط مشتری، به حساب اعلام شده از سوی وی، واریز می شود.
اهمیت مانده سپرده
نکته مهم دیگری که می توان از آمارها برداشت کرد، مانده سپرده است. هنگامی که مشتری نسبت به یک بانک اعتماد و رضایت داشته باشد، سپرده خود را به بانک دیگری منتقل نمی کند، اتقافی که در بانک ملت شاهد بودیم به نوعی که بر اساس گزارش منتشره روی سامانه کدال سازمان بورس و اوراق بهادار برای مقطع یک ماهه منتهی به پایان شهریورماه، مانده سپرده های سرمایه گذاری این بانک 11.109.556 میلیارد ریال گزارش شده که در مقایسه با رقم 9.144.522 میلیارد ریال پایان سال 1402، رشد 21.5 درصدی را نشان میدهد.
رشد 8 درصدی تراز
هنگامی که سخن از تراز مالی به میان می آید، یعنی مقایسه لازم در یک عرصه صورت گرفته و نتیجه اعلام شد. بنابر این اگر تراز مثبت باشد، یعنی عملکرد بررسی و نتیجه به صورت کلان اعلام شده است. بر این اساس، در شش ماهه نخست سال، سپرده های قرض الحسنه جاری ریالی بانک ملت با ۳.۰۸۵.۱۳۷ میلیارد ریال، بلند مدت سه ساله با 2.228.282 میلیارد ریال و کوتاه مدت با 1.929.629 میلیارد ریال بیشترین مانده را در بین سپرده های سرمایه گذاری بانک به خود اختصاص داده اند. این در حالی است که تراز عملیاتی بانک ملت از رقم 344.499 میلیارد ریال در شهریور 1402 به 371.768 میلیارد ریال در شهریور 1403 رسیده که رشدی 8 درصدی را نشان می دهد.