اشتراک گذاری :
خبرداری؟ کاهش ازدواج و فرزند آوری باعث حرکت جامعه به سوی سالمندی شده و این روند کاهشی، باعث نگرانی مسوولان شده است. بی شک دلایل بسیاری در خصوص بی رغبتی جامعه جوان به ازدواج و فرزند آوری وجود دارد، اما مشکلات اقتصادی در راس آنها قرار دارد. گرانی و تورم فزاینده و ناتوانی دولت در کنترل این تورم، باعث ضعف شرایط اقتصادی مردم شده و چون آینده امیدوار کننده ای متصور نیست، ازدواج و فرزندآوری به عنوان ریسک شناخته می شود که نتیجه آن را در کاهش جمعیت جوان شاهد هستیم.
نگران کارگران افغان
در شرایطی که نگران سالمندی جمعیت و کاهش نیروی جوان به عنوان بازوی کار در عرصه های گوناگون هستیم، هجوم نیروی کار بیگانه به ویژه از افغانستان، بر نگرانی ها افزوده به نوعی که اخراج این نیروها با قدرت و قوت در دستور کار قرار گرفته است. اما این نگرانی آزاردهنده وجود دارد که اگر نیروی کار افغان را از کشورمان اخراج کنیم، با کمبود نیروی کار مواجه نخواهیم شد.
آمارهای نگران کننده
آمارها روز به روز بر نگرانی می افزاید که افزایش سن ازدواج از جمله نگرانی های جدی است. بنابر اعلام رییس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور، میانگین سن ازدواج در کشور برای خانمها چهار سال و برای آقایان سه سال افزایش یافته و میانگین سن در زمان ازدواج در بهار ۱۴۰۲ برای مردان ۳۰.۷ سال و برای زنان ۲۶.۵ سال ثبت شده که آماری مایوس کننده است.
وضع قوانین حمایتی
برای آنکه بتوان بی رغبتی جوانان با ازدواج و فرزندآوری را مدیریت کرد، به اشکال گوناگون مشوق ها و حمایت هایی مطرح شد که به صورت قانون از نهاد قانونگذاری کشور عبور کرد و به دستگاههای اجرایی ابلاغ شد. از آنجا که چالش اقتصادی در صدر بی رغبتی جوانان قرار دارد، تامین اعتبار در قالب تسهیلات بدون بهره مطرح شد که در قالب تسهیلات تکلیفی در برنامه توسعه و لایحه بودجه سالانه به بانکها ابلاغ شد.
قانونگریزی بانکها
اگرچه پرداخت تسهیلات به بانکها تکلیف شد، اما مشکل اصلی کشور قانون نیست، بلکه مشکل اصلی در اجرای قانون است، چالشی که در نظام بانکی نیز شاهد هستیم. امروزه بانکها رغبت زیادی به پرداخت تسهیلات نشان نمی دهند و آمارها حکایت از آن بی توجهی بانکها به قانون دارند. بی توجهی به قانون باعث شد متقاضیان دریافت تسهیلات ازدواج و فرزندآوری به سازمان بازرسی شکایت کنند که به هشدار جدی این دستگاه نظارتی به بانک مرکزی منجر شد.
توجه بانک سینا
با وجود آنکه بسیاری از بانکها بدلیل قانون گریزی با هشدار بانک مرکزی رو به رو شدند، بانک سینا عملکرد قابل قبولی داشته و از ابتدای فروردین تا پایان شهریورماه امسال، مبلغ شش هزار و 709 میلیارد ریال تسهیلات ازدواج، به بیش از یک هزار و 994 جوان ایرانی پرداخت کرده است.
بیشتربخوانید:
تحکیم خانواده
مهمترین دلیلی که باعث عملکرد بانک سینا می شود، نگاه به تبعات تسهیلات ازدواج و فرزندآوری است. بانک سینا با تاکید بر اینکه با پرداخت مستمر وام ازدواج به جوانان ایرانی و متقاضیان واجد شرایط، نقش قابل توجهی در شکلگیری و تحکیم بنیان خانواده ایفا کرده افزوده است: بانک سینا در راستای تحکیم بنیان خانواده و گرهگشایی از مشکلات مالی جوانان در ابتدای شروع زندگی و حمایت از جوانی جمعیت گام برداشته است.
وام ازدواج در اولویت
بانک سینا به تشریح اهداف خود در پرداخت تسهیلات پرداخته و اعلام کرده با توجه به تأکیدات بانک مرکزی و اجرای سیاستهای دولت مبنی بر تسهیل پرداخت وام ازدواج، همواره بر اولویت پرداخت تسهیلات قرضالحسنه ازدواج و همچنین لزوم تسریع دسترسی به آن، اهتمام ویژهای داشته است. این رویکرد نگاهی دو سویه دارد، از یک سو نگاه به منافع ملی و از سوی دیگر احترام به قانون که هر دو می تواند به شکوفایی کشور منجر شود.