اشتراک گذاری :
خبرداری؟ انتقال پایتخت؛ موضوعی است که برای چندمین بار توسط عالیرتبهترین مقام اجرایی کشور عنوان شده است.
شاهین سرفراز کارشناس مدیریت بحران درباره علت مطرح شدن چندین باره این موضوع به خبرنگار خبرداری گفت: تهران با بحران افزایش جمعیت روبرو است و از طرفی این منطقه از نظر وقوع زلزله نیز در منطقه قرمز قرار دارد و به همین دلیل هر از چندگاهی مورد توجه مسئولان قرار میگیرد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر با توجه به تراکم جمعیت تهران، تامین انرژی برای این شهر بسیار سخت شده است. البته سایر خدماترسانی مثل ساخت بیمارستان و کنترل ترافیک و … برای این جمعیت کار چندان آسانی نیست.
این کارشناس درپاسخ به اینکه آیا انتقال پایتخت میتواند این مشکلات را برطرف کند؟ گفت: خیر؛ انتقال پایتخت تنها پاک کردن صورت مسئله است و راههای دیگری برای حل این معضلات وجود دارد.
سرافراز افزود: مسئله انتقال پایتخت در مرحله اجرا اصلا کار راحتی نیست و به نظر من در شرایط فعلی چندان امکانپذیر نیست.
در طول 300 سال گذشته، بارها و بارها پایتخت ایران تغییر کرده است. شهرهای تبریز، قزوین، اصفهان، مشهد، ملایر، شیراز، کرمان، ساری و تهران از جمله مهم ترین پایتخت های ایران در طول سه قرن اخیر بوده است. گفته می شود که تهران برای اولین بار در دوران کریمخان زند در یک دوره کوتاه به عنوان پایتخت برگزیده شد. بعدها قرعه به نام شیراز و کرمان و ساری افتاد تا اینکه در دوره قاجار، موقعیت تهران به عنوان پایتخت تثبیت شد.
از دوره قاجار تا امروز، تهران به عنوان پایتخت سیاسی، اداری و اقتصادی ایران شناخته می شود. اولین بار زمزمه های تغییر پایتخت از تهران به شهرهای همجوار در پایان دوران جنگ تحمیلی مطرح شد. در این دوران در نهایت مقرر شد که بجای انتقال پایتخت، تهران را ساماندهی کنند، اما هرگز این ساماندهی به نتیجه نرسید. افزایش شدید جمعیت و تمرکز مراکز اداری و اقتصادی در تهران موجب شد که در اواخر دهه 70 بحث انتقال پایتخت به شکل جدی تری مطرح شود. در طول سه دهه اخیر نیز بارها طرح انتقال پایتخت در دولت و مجلس شورای اسلامی مطرح شده است، اما هر بار به دلایل مختلف از جمله هزینه های سنگینی که انتقال پایتخت تحمیل می کند، این طرح کنار گذاشته شده است.
چندی پیش مسعود پزشکیان رئیسجمهور، در بازدید از فعالیتهای زیربنایی و زیرساختی قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا به مشکلات پایتخت اشاره کرد و گفت: تهران به عنوان پایتخت کشور با مشکلاتی دست به گریبان است که هیچ راهحلی جز انتقال مرکزیت نداریم؛ کمبود آب، نشست زمین، آلودگی هوا و امثال آن با تداوم سیاستها و اقداماتی که تا به حال اتخاذ و اجرا شدهاند، فقط تشدید شده و راهحل اساسی جابهجایی مرکزیت سیاسی و اقتصادی کشور است. انتقال مرکزیت سیاسی و اقتصادی هم به این شکل که ما خودمان در تهران بنشینیم و به مردم بگوییم جابهجا شوند، مقدور و ممکن نیست، باید ابتدا خودمان برویم تا مردم هم دنبال ما بیایند. او در بخش دیگری از سخنانش تاکید کرده است که با ادامه روند فعلی حل مشکل تهران غیرقابل حل است. توسعه تهران با بیآبی که وجود دارد، هر کاری کنیم بیخود داریم وقت تلف میکنیم.